- Din plats vid spelbordet

Utvald bild Tolkien Quest

Spelböcker i Tolkiens värld, en eldfängd historia.

Tack vare Tradera, så fick min Äventyrsspelssamling i dagarna ett trevligt tillskott i form av spelboken Spion i Isengard (A spy in Isengard). En bok som trots att jag haft den på radarn under längre tid, aldrig letat sig in i samlingarna förrän nu. Riktigt varför det dröjt så länge, speciellt då den brukar ploppa upp på Tradera med lite jämna mellanrum, är lite oklart. Förmodligen har det funnits andra saker jag varit mer intresserad av, och att den därför hamnat lite i skymundan. Något den även måste gjort back-in-the-days, för hur mycket jag än letar i mina gamla nummer av Sinkadus, så nämns den överhuvudtaget inte någonstans. Mycket märkligt. Varför den inte köptes back-in-the-days, beror förmodligen på att när boken släpptes 1989, så hade jag sedan länge tappat intresset för spelformen.

Omslaget till spelboken Spion i Isengard.
Omslaget till spelboken Spion i Isengard.

Ännu märkligare är det kanske varför den gavs ut överhuvudtaget, speciellt som jag förmodligen inte var ensam om att ha tröttnat på spelformen. För någon större kioskvältare kan det inte varit, då det är den enda delen i serien som översattes och gavs ut i Sverige. När jag så satt och bläddrade igenom boken, infann sig frågan, varför det dröjde ända till 1989, tills boken kom ut på svenska? Svaret på den frågan hittar man dels i Orvar Sävström och Jimmy Wilhelmssons bok ”Äventyrsspel, bland Mutanter, Drakar och Demoner” och på dels på internet (tack Google).

Omslaget till spelboken Mines of Moria
Omslaget till spelboken Mines of Moria

Det visade sig nämligen att Iron Crown Enterprises (ICE), som köpt rättigheterna för att ge ut spel J.R.R. Tolkiens värld, i samarbete med publicisten Berkley börjat ge ut serien Tolkien Quests (senare Middle Earth Quests). Av allt att döma var Äventyrsspel, i synnerhet med tanke på framgångarna för serien om Ensamma Vargen och att man var på väg att köpa rättigheterna för att ge ut ICE:s Middle Earth Roleplaying (MERP) på svenska, mycket intresserade av serien. Men i samband med att ICE/Berkley skulle ge ut Murder in Minas Tirith, den fjärde boken i serien, så hamnade man i ett infekterat bråk med Tolkien Enterprises. Dessa ansåg nämligen att bokserien var ett direkt brott mot rättigheterna, vilka endast gav ICE tillstånd att ge ut spel baserade på Tolkiens verk, och att bokserien kunde tolkas som ett försök att skriva nya Tolkien-böcker. Något som inte omfattades av de rättigheter ICE hade med Tolkien Enterprises. Det hela slutade med att ICE tvingades återkalla alla böcker, vilka förstördes, medan boken Murder in Minas Tirth aldrig lämnade tryckpressarna. Man ska dock ha gjort reklam för den kommande boken i Dragon Nr 103.
Ärendet drog sedan ut i juridisk långbänk, och först 1988 fick ICE tillstånd att ge ut bokserien på nytt. Den rebootade serien inleddes med A Spy in Isengard, vilken de tidigare utgivna böckerna till trots, blev nummer ett i serien. Framgångarna verkar föga förvånande ha uteblivit, och ICE valde att efter endast tre böcker lägga ner bokserien. Varför Äventyrsspel hoppade på det här tåget, är dock oklart.
Något större avtryck verkar inte heller serien haft, annat än som kuriosa ibland rollspelsnördar, och de tre första böckerna som gavs ut i mitten av 1980-talet är idag rariteter.

Omslaget till spelboken Night of the Nazgul
Omslaget till spelboken Night of the Nazgul

Serien bestod av följande böcker:

 • Night of the Nazgûl (Tolkien Quest) (1985)
 • The Legend of Weathertop (Tolkien Quest) (1985)
 • Rescue in Mirkwood (Middle Earth Quest) (1986)
 • Murder in Minas Tirth (Middle Earth Quest) (ej publicerad)
 • A Spy in Isengard (Middle Earth Quest) (1988) (serien rebootad)
 • Treason at Helm’s Deep (Middle Eart Quest) (1988)
 • Mines of Moria (Middle Earth Quest) (1988)
 • Search for the Palatír (Middle Earth Quest) (1989)
 • Race from Rivendell (Middle Earth Quest) (ej publicerad)
 • Pirates of Pelagir (Middle Earth Quest) (ej publicerad)
 • Lost in the Lonely Mountain (Middle Earth Quest) (ej publicerad)
 • Quest for the Palantir: The Ruins of Annuminas (Middle Earth Quest) (ej publicerad)
 • Mission to Mordor (Middle Earth Quest) (ej publicerad)

Källor:
Orvar Sävström & Jimmy Wilhelmsson: Äventyrsspel – bland Mutanter, Drakar och Demoner; Bokfabriken 2015
Middle-earth Quest
Tolkien Gate

Föregående

Domedagsklyftan

Nästa

Nyheter från Zonen

 1. Anders Grenhult

  Intressant! Trots att jag läst det som boken om Äventyrsspel (kortfattat) nämnde om bokserien är denna artikel en djupdykning i ämnet som jag verkligen uppskattade att få läsa. Research av det här slaget gör Rollspelaren.com, precis som Spelpappans sajt, väl värd att återkomma till!

  Tack för fin tisdagsläsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: