Det var inte bara Äventyrsspel och rollspelsvärlden som hakade på cyberpunkspåret, det samma kan även sägas om musikvärlden. Inspirerad av de våldsamma upploppen i Los Angeles under våren 1992, så skrev Billy Idol om texten till ”Shock to the system” som var ett spåren på fullängdsskivan ”Cyberpunk”. Släppt nästan ett år efter kravallerna, som inletts i efterdyningarna till att fyra vita polismän frikänts för att ha använt övervåld i samband med att man grep Rodney King efter en biljakt. Misshandeln som fångades på film av ett vittne, väckte till liv en häftig debatt om rasism inom Los Angelespolisen, och blev också ett tema i Billy Idols video.
Specialeffekterna utvecklades under överinseende av självaste Stan Winston, som bland annat arbetat med filmerna ”Terminator” och ”Jurrasic Park”, gjorde att videon nominerades till två utmärkelser vid MTVs årliga gala 1993. Nu fick tyvärr Winston och Idol gå ifrån gala utan några priser, då Peter Gabriels video ”Steam” tog hem priset för ”Best Special Effects in a Video” och ”Best Editing in a Video”. Så här i efterhand, och med den tekniska utvecklingen i åtanke, så kan jag kanske tycka att ”Steam” inte åldrats med någon större värdighet, och att 3d-animationerna på Peter Gabriel för osökt tankarna till filmen ”Gräsklipparmannen” (The Lawnmover man, 1992).

Källor:
Shock to the system (läst 20160416)
Cyberpunk (Billy Idol) (läst 20160416)
1992 Los Angeles Riots
(läst 20160416)