I efterdyningarna till framgångarna med filmatiseringen av J.R.R. Tolkiens trilogi om Frodos försök att förstöra Saurons Härskarring, och i synnerhet HBO:s unisont hyllade version av ”Game of Thrones”, baserad på George R.R. Martins bokserie ”A Song of Fire and Ice”, så var det kanske inte så förvånande att många tv-bolag, nu frenetiskt började leta efter andra kända bokserier att göra tv-serier på. Ett av de tv-bolag som hakade på trenden var MTV, mest kanske känt för att en gång i tiden spelat musikvideos och inte en massa sunkiga dramasåpor med pantade amerikaner.

Shannara Chronicles
Shannara Chronicles

Valet för MTV:s satsning blev Terry Brooks fantasyböcker om Shannara, vilka blev omåttligt populära under fantasyvågen på 1990-talet. För egen del så är Brooks böcker om Shannara lite av okänd terräng för mig, läste Swords of Shannara någon gång på 1990-talet, men utan att det satte något djupare avtryck och trots att jag flera gånger funderat på att sätta mig ner och läsa igenom böckerna, har det aldrig blivit av. Men tillbaka till tv-serien, som MTV verkligen satsade på, åtminstone när det gällde reklam och många såg den som en potentiell konkurrent till Game of Thrones.
Riktigt så blev det inte. För efter att ha bevittnat ungefär halva det första avsnittet av säsong ett, var jag tvungen att stänga av för att minimera risken för ett fullständigt sammanbrott. För efter ungefär trettio minuter började hjärnan koka av att försöka sammanställa vad som var sämst, de odugliga skådespelarna, den bedrövliga produktionen, det obefintliga manuset eller de bedrövliga specialeffekterna? När jag lugnat ned mig något, så kom jag till slutsatsen att det förmodligen var alltihop. Det är nog bland det sämsta jag sett, och det blev förstås inte bättre av att alla involverade verkade ta det hela på största möjliga allvar.
Några fler försök blev det inte, och efter att alla verkar spytt galla på serien, så har den tydligen tragglat vidare i det tysta.
Fram tills nu. För efter två säsongen, så tillkännagav Viacom idag, som äger MTV och Spike TV (vilka visar serien i USA), att man lägger ner tv-serien med omedelbar verkan. Produktionsbolaget bakom Shannara Chronicles, Sonar Entertainment verkar leva i förhoppningen om att någon annan tv-kanal nu tar över tv-serien. Förhoppningsvis så kanske en ny aktör kan göra något av serien, men det är förmodligen alldeles för mycket att hoppas på.

Källa:
The Shannara Chronicles cancelled by Spike-TV