- Din plats vid spelbordet

Ursula K. Le Guin har avlidit

Den hyllade fantastik-författaren Ursula K Le Guin avled i sitt hem i Portland i måndags, uppger New York Times, uppgifter som bekräftats av hennes son Theo Dowes-Le Guin. Le Guin blev 88 år gammal, och hennes genombrott kom med boken ”Mörkrets vänstra hand” (The left side of darkness, 1969), men är kanske mest känd för bokserien ”Övärlden”, som hon inledde i slutet av 1960-talet.

Ursula K Le Guin
Ursula K Le Guin

Även om hennes författarskap ofta omfattar de yttre attributen inom genren, som magi, drakar, episka konflikter mellan länder/planeter/kulturer, så har hennes verk sällan kretsat runt frågor om gott mot ont. Istället tvingas ofta huvudpersonerna, ofta kopplat till någon form av självuppoffring, finna en balans mellan dessa två krafter. Något hon verkligen utforskade i den ursprungliga trilogin om Övärlden, där man får följa huvudpersonen trollkarlen Ged på hans yttre och inre resor i ett universum där magins rot och ursprung är hämtat från att känna till saker och tings verkliga namn.

The Left hand of Darkness av Ursula K Le Guin.
The Left hand of Darkness av Ursula K Le Guin.

Det är dock inte enbart hennes dragning åt taoism som lämnat ett stort avtryck på hennes författarskap, och hennes genombrottsverk ”Mörkrets vänstra hand” anses idag vara en feministisk klassiker.  I denna sciencefictionroman, får vi följa etnologen Genly Ais resa till planeten Gethen, där befolkningen är androgyna och saknar könsidentitet. Befolkningen på planeten lever större delen av sitt liv könslösa, förutom en kortare sexuellt aktiv period (kemmet), när de själva kan bli män eller kvinnor. Bokens handling kretsar runt hur Genly Ai, genom att på egen hand försöka riva ner sina egna barriärer och fördomar, för att förstå denna främmande kulturs maktspel.

Samtidigt som vi trots allt talar om en av fantastiklitteraturens stora, så infinner sig ändå känslan att Le Guin tyvärr, för hennes verk är välskrivna och tankeväckande, hamnat i någon form av radioskugga för den breda allmänheten. Till skillnad från storheter som King, Tolkien, Rowlings och så vidare, så känns det ändå som att hon är förhållandevis okänd för den breda massan (åtminstone i Sverige). Vilket i sig är underligt, då hon troligtvis utgjorde genrens utan tvekan mest talangfulla utövare och den som – åtminstone enligt mig – borde varit en solklar aspirant till att vara med i diskussionerna om vem som skulle få Nobels litteraturpris.

Omslaget till filmen "Tales from Earthsea".
Omslaget till filmen ”Tales from Earthsea”.

Men en orsak till hennes, återigen när vi talar Sverige, förhållandevis obskyra tillvaro, handlar förmodligen om att få av hennes verk hamnat på den vita duken. Undantaget är böckerna om Övärlden, som dels hamnat på vita duken i form av en animerad film, och dels en tv-serie, båda på 2000-talet. Ingen av vilka Le Guin själv var speciellt nöjd med, då hon ansåg att de inte var speciellt trogna hennes verk, i synnerhet som man verkar frångått det faktum att övärlden befolkas av mörkhyade personer.
Hennes författarskap spänner över ett tjugotal romaner, ett hundratal noveller, sju essäsamlingar, tretton barnböcker, ett dussintal poesiböcker och fem översatta böcker.

Källor:
Författaren Ursula K. Le Guin har avlidit
Ursula K. Le Guin har gått bort
Ursula K. Le Guin, Acclaimed for her Fantasy Fiction, is dead at 88

Föregående

TV-Serien Shannara Chronicles läggs ner

Nästa

I have a bad feeling…

  1. JS

    Det är nog en bra idé att stava hennes förnamn korrekt, om det inte är så att ni tycker hon faktiskt var urusel. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: