George Lucas brought us the blockbuster Star Wars® film trilogy. Then some of science fiction’s best writers® expanded the adventure in their bestselling Star Wars novels. Now the tradition continues with the culmination of a love story that spans a war-torn galaxy….
Though Darth Vader and the Emperor are dead, the Empire lives on and a weakened Alliance must find powerful new help if it is to survive. The answer could lie in the Hapes consortium, a cluster of sixty-three high-tech worlds. There is only one catch: Princess Leia must marry the Queen Mother’s son, the dashing and wealthy Prince Isolder.
Han Solo reacts badly to the news. Tricking Leia, he flees with her to the beautiful but untamed planet of Dathomir, where he hopes to change her mind – and win her heart. Meanwhile, Luke Skywalker and Artoo form an unlikely partnership with the jilted prince to track down the runaways. But their mission is only the beginning of an adventure that will lead to the discovery of an awesome treasure, a group of Force-trained ”witches,” and a showdown with an invincible foe.

 Omslaget till den andra utgåvan av "The Courtship of Princess Leia"
Omslaget till den andra utgåvan av ”The Courtship of Princess Leia”

Boken The Courtship of Princess Leia utspelar sig några år efter händelserna i Jedins Återkomst (Star Wars IV: Return of the Jedi, 1983). Imperiet är krossat, och rebellalliansen försöker nu fylla det maktvakuum som skapades när man sprängde den andra dödsstjärnan i samband med Slaget om Endor. Handlingen tar sin början med att en trött Han Solo, som efter ytterligare ett fruktlöst försök att fånga in krigsherren Zsinj, återvänder till Coruscant, bara för att hamna mitt ibland en gigantisk flotta av stridsskepp. Först oroad över att det är ett angrepp mot Coruscant, får Han lugnande besked om att flottan kommer Hapesklustret, vilket fram tills tämligen nyligen gjort sig fritt från Imperiet, och vilka nu är intresserad av en allians med den Nya Republiken. Eftersom den Nya Republiken lider av akut brist på rymdskepp, så skulle en sådan allians ge republiken nya möjligheter att bekämpa resterna av Imperiet, som till exempel krigsherren Zsinj. En sådan allians kommer dock till ett pris, nämligen att prinsessan Leia ska gifta sig med prins Isoldor. Han blir givetvis bestört, och det blir förstås inte bättre av att många inom den Nya Republiken ser stora fördelar med en närmare allians med Hapesklustret. För att släppa ut lite ånga, så beger han sig till Coruscants mer ljusskygga delar, och ett parti Sabac. Partiet slutar med att Han vinner rättigheterna till planeten Dathomir, och får en lysande idé om hur han ska vinna tillbaka Leia från den stilige prins Isoldor. Han ska kidnappa Leia, ta henne till Dathomir, och där övertyga henne om att han är den rätte. Sagt och gjort, tillsammans med Chewbacca, så använde Han en kontrollpistol på henne och för henne ombord på Millennium Falcon och styr kosan mot Dathomir. Väl framme visar det sig dock att vare sig systemet eller planeten är öde, för runt Dathomir kretsar stora delar av Zsinjs flotta, som skjuter ner Millennium Falcon. Han lyckas nödlanda sitt älskade rymdskepp, bara för att tas tillfånga av en grupp extremt nervösa Imperiesoldater. Fångenskapen blir dock tillfällig, då kolonnen angrips av lokalbefolkningen, som visar sig vara kraftkänsliga, och involverad i en dödlig konflikt mot en grupp häxor som lierat sig med Imperiet och nu givetvis önskar finna de nyligen befriade rebellerna.
Samtidigt som Han och Chewbacca blir varse om att Dathomir inte alls är övergivet, så har deras kupp upptäckts. En rasande kungamoder kräver att prinsessan återbördas, men oroad över att hans älskade mor har en dold agenda, så vänder sig Isoldor till Luke Skywalker för att be om hjälp. Tillsammans beger de sig till Dathomir innan Hapesklustrets flotta avreser, och råkar således också överraskas av att systemet inte alls är så övergivet som det kunde verka på förhand. De båda lyckas med nöd och näppe undvika att skjutas ned, men kraschar på planeten, utan möjlighet att ta sig därifrån. Tiden är knapp, och den enda räddningen är Millennium Falcon, som Imperiesoldaterna lokaliserat och fört till en välbevakad bas.

Originalomslag för "The Courtship of Princess Leia"
Originalomslag för ”The Courtship of Princess Leia”

Mina förväntningar på den här boken var milt sagt låga när jag satte mig ner i soffan för att avnjuta(?) The Courtship of Princess Leia, och det dröjde tyvärr inte länge innan jag ångrade mitt beslut. För hur den här boken överhuvudtaget fick grönt ljus av förlaget för att skrivas, än mer ges ut, är faktiskt smått obegripligt. Visst, det är inte direkt så att man är bortskämd med romantiska komedier i Star Wars-sammanhang, men var man verkligen så desperata att man – bokstavligen – greppade efter halmstrå.  Men man kan ju trots allt tycka att någon borde ryckt i handbromsen när idén lades fram att Han skulle kidnappa Leia, och sedan föra henne till planet befolkad av kraftkänsliga amazoner. Men det är inte bara kvinnorna i denna bok som objektivificeras, det samma gäller även prins Isoldor (vars namn osökt för tankarna till prins Isildur i böckerna om Ringen). När man sedan dessutom kastar in ett otroligt klichéartat triangeldrama mellan Skywalker, Isoldor och en av de kraftkänsliga amasonerna (hur den slutar kan ni kanske lista ut), ja då är tantsnuskstämpeln inte långt borta.
Nu kanske någon vän av ordningen undrar varför jag inte bara lade mig ifrån boken, och tog en annan. Det är ju inte direkt så att det råder brist på alternativ, men jag har någon form av oskriven lag om att har jag börjat en bok, så ska den avslutas. Så det blev således att stålsätta sig, och hoppas att något gott skulle komma ut ur detta – bokstavliga – haveri till bok.

Tyvärr var det en alldeles för optimistisk förhoppning, och även om det fanns en del ljusglimtar i boken. Speciellt efter att man hamnat på Dathomir, där miljön emellanåt för tankarna till någon form av postapokalyptisk värld, så håller det tyvärr inte länge innan man är tillbaka i samma sörja man var i när den tog sin början. För efter ett tag verkar författaren kommit på sig, och hela historien går ner sig i ett bottenlös moras av tristess och en plågsam kärlekshistoria. För tyvärr så lider The Courtship of Princess Leia, inte bara av en osedvanligt korkad handling, det är en tempomässigt ojämn historia som fladdrar fram och tillbaka, och hade jag inte vetat bättre, så hade jag trott att den var skriven av en frustrerad femtonåring. Det enda som flög igenom min hjärna under långa perioder av denna bok, var att jag förstår varför Disney valde att dra pluggen ur Expanded Universe.
Med detta är det kanske dags att avrunda denna recension. Men innan jag lämnar er, så tänkte jag bjuda på lite värdelöst vetande. The Courtship of Princess Leia är behäftad med två olika omslag, ett med ett romantiskt tema, där prinsessan är iförd en vit bröllopsdress, och ett lite mer actionfyllt omslag, med prinsessan (tillsammans med Han) iförd stridsmundering, en Rancor och en AT-ST. Orsaken var tydligen att förlaget fick kalla fötter med det första omslaget, som man tillsammans med titeln vara oroad skulle skrämma bort målgruppen, och därför bytte till ett mer actionfyllt omslag. Innehållet är dock det samma…