Peter Mayhews familj meddelar den tragiska nyheten.

Peter Mayhews familj meddelar den tragiska nyheten.

Inatt (3 maj 2019) lät familjen meddela via social medier att Peter Mayhew, som spelat Chewbacca i flertalet Star Wars-filmer, avlidit i sviterna av en hjärtattack.

Mark Hamills tweet om Peter Mayhew.

Mark Hamills tweet om Peter Mayhew.

Mayhew föddes i London den 19 maj 1944, där han jobbade inom vården. Efter att ha uppmärksammats i en tidningsartikel om personer med stora fötter, fick han en roll som minotaur i filmen Sinbad and the Eye of Tiger. Hans karriär inom filmvärlden tog dock inte fart förrän George Lucas landade i Storbritannien, och började leta efter en skådespelare som kunde axla rollen som Chewbacca. Efter att först frågat David Prowse, som valde rollen som Darth Vader, fick Lucas ett tips om den 2,21 m långa Mayhew, som arbetade på Kings Collage Hospital i London.
Mayhew valde att tack ja till erbjudandet, och resten är som man säger historia. Vid sidan av Star Wars IV: A New Hope, så medverkade Mayhew i Rymdimperiet Slår Tillbaka, Jedins ÅterkomstMörkrets Hämnd och The Force Awakens. Mayhew medverkade även i den famösa Star Wars: Holiday Specials, och gjorde flera framträdanden som Chewbacca i bland annat mupparna och i andra sammanhang.
Hans sista år har tyvärr kantats av hälsoproblem, 20213 opererade han båda knäna, 2015 drabbades han av lunginflammation och 2018 lät han meddela att han genomgått en ryggoperation för att öka hans rörlighet.
Goodbye, Chewbacca. Miss you I will.
Goodbye, Chewbacca. Miss you I will.

Källor:
”Star wars”-skådespelaren Peter Mayhew död
Peter Mayhew (Wikipedia)