Vem skulle inte vilja ha Gandalf, Frodo eller Aragorn som hemmaadress? Eller kanske till och med bo på en gata uppkallad efter professorn själv? Tja, det kan du. Enda kruxet, är du måste flytta till den nederländska förorten Geldrop utanför Eindhofen, så finns en stadsdel där alla gatorna har namn efter karaktärer från Tolkiens värld, och att även professorn själv fått ge namn åt en av gatorna.

Karta över området i den nederländska förorten Geldrop

Hur det kommer sig att stadsdelen i det lilla samhället, har fått gatorna uppkallade karaktärer, platser eller till och med föremål från professor J.R.R. Tolkiens värld och områdets förskola heter ”Den Hobbiten”, är lite oklart för mig.  Min holländska är inte tillräckligt bra för att finna ett svar på den frågan, men om någon vet, hojta gärna till.

Laan van Tolkien (1)
Laan der Tolkien

Ett inte allt för orimligt svar på frågan, är kanske att någon stadsarkitekt på det lokala stadskontoret var ett fan av Tolkiens verk. Vilket med tanke på att flera av gatorna är namngivna efter karaktärer, eller föremål, som inte figurerar i vare trilogin om Härskarringen (annat än i förbifarten) eller Bilbo, inte är ett orimligt antagande. Efter lite efterforskningar på nätet, så verkade min första reaktion stämma. Enligt sidan TheTolkiennist.com, så var på svaret på gåtan att när området byggdes på 2000-talet, och var dags att ge gatorna ett namn så blev så att:

Då det redan fanns en mängd [olika] gator med namn på t.ex. berömda personer, blommor och så vidare i vårat samhälle, så satt man och funderade över [nya] originella namn på gatorna. Eftersom en ur personalen som jobbade här vid tidpunkten var ett stort Tolkienfan, och han lade fram förslaget till de nya gatunamnen.

Så var det med det tydligen. Gatunamnen har sedan dess, med lite jämna och ojämna mellanrum, väckt omvärldens intresse, och nu också min blogg. Se vad man kan läsa sig via internet. Men det finns dock en fråga som jag inte kunnat hitta ett svar på, och det är frågan varför ingen av gatorna har namn efter Bilbo? Var det en miss från stadskontorets sida, ogillade han Bilbo? Förmodligen får vi nog leva med att svaret på frågan aldrig kommer besvaras…åtminstone idag.  

Ian McKellan som trollkarlen Gandalf, vilken har fått gett sitt namn åt en gata i Geldrop.
Ian McKellan som trollkarlen Gandalf, vilken har fått gett sitt namn åt en gata i Geldrop.

Källor:
Why a small Netherlands town has streets named after Tolkien
Every Street In This Dutch Neighborhood Has A Lord Of The Rings Name, Which Is Awesome
Suburb Designs Its Neighborhood around J.R.R. Tolkien’s Middle-Earth
Geldrop