I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time… like tears in rain… Time to die.

Roy batty, Blade runner (1982)
Rutger Hauer som replikanten Roy Batty (Getty Images)
Rutger Hauer som replikanten Roy Batty (Getty Images)

Den nederländske skådespelaren Rutger Hauer, kanske mest känd för sin roll som Roy Batty i Ridley Scotts ikoniska film ”Blade Runner” (1982), har efter en kortare sjukdom meddelar han agent enligt Variety. Hauer föddes 1944 i Breukelen, och slog 1969 igenom som huvudkaraktären Floris i Paul Verhovens tv-serie med samma namn. Efter ett misslyckat försök att slå igenom internationellt i mitten av 1970-talet, återvände han till den nederländska scenen. Hans genombrott i Hollywood kom 1981, när han spelade den psykopatiske terroristen Wulfgar i Sylvester Stallones ”Nighthawks” (1981).

Rutger Hauer i filmen Ladyhawk
Rutger Hauer i filmen Ladyhawk

Men det var rollen som den förrymde replikanten Roy Batty i ”Blade Runner”, som fick hans internationella karriär att ta fart på allvar. Hauers skakande tolkning av filmens antihjälte, och den helt improviserade ovan citerade monologen, är utan tvekan en av filmens kanske mest minnesvärda sekvenser.
Vid sidan av ”Blade Runner”, så medverkade Hauer i en rad filmer under 1980-talet, bland annat ”Ladyhawk” (1985), ”Blint Raseri” (Blind Fury, 1989) och ”The Osterman Weekend” (1983). Han begränsade dock inte sin medverkan i produktioner på den stora duken, utan medverkade även i en rad tv-filmer och serier som ”Inside the Third Reich” (1983), ”Flykten från Sobibor” (Escape from Sobibor, 1987), för vilken han fick en Golden Globen-nominering som ”bästa manliga biroll”.

Rutger Hauer som vampyren Lothos i "Buffy the Vampire Slayer".
Rutger Hauer som vampyren Lothos i ”Buffy the Vampire Slayer”.

På 1990-talet gick hans karriär, åtminstone på filmduken, i stå och med undantag för rollen som vampyren Lothos i filmen ”Buffy the Vampire Slayer” (1992), så blev det mest b-filmer i still med ”Split Second” (1992) och ”Omega Doom” (1996) för Hauer. Det blev istället på tv-skärmen som Hauer fick visa upp sig, och med roller som den tyske polisen March i filmatiseringen av Robert Harris bok ”Faderland” (Fatherland, 1994), så blev det ytterligare en Golden Globe-nominering för den nederländske skådespelaren.

Rutger Hauer och Miranda Richards i tv-filmen "Faherland".
Rutger Hauer och Miranda Richards i tv-filmen ”Faherland”.

På 2000-talet har Hauer figurerat i filmer som ”Sin City” (2005), ”Batman Begins (2005), och som vampyrjägaren Abraham van Helsing i Dario Argentos ”Dracula 3D” (2012). Han har även agerat röst i flera datorspel som ”Observer” och ersatte så sent som i år Leonard Nimoy som rösten för Master Xehanort i ”Kindom Hearts III”.

Rutger Hauer som vampyrjägaren van Helsing i "Dracula 3D"
Rutger Hauer som vampyrjägaren van Helsing i ”Dracula 3D”

Nyheten om Hauers död, väckte stor uppmärksamhet och många av hans fans har tagit till sociala medier för att hylla den store nederländske skådespelaren, däribland regissören Guillermo de Toro.

Källor:
Rutger Hauer (Wikipedia)
Blade Runner-skådespelaren Rutger Hauer död
Rutger Hauer är död
Rutger Hauer: Blade Runner actor dies aged 75