Under veckan som gått, så har jag spenderat tid med att besöka några av stadens många second-handbutiker i jakt på något av intresse till den ständigt växande samlingen. Fynden den här veckan blev i form av tre Alga-spel från tre olika decennium, nämligen ”Nya Wangaratta”, ”Rancher” och ”Fantomen”. Medan fokus för samlingen fortfarande är rollspel och produkter från Äventyrsspel, Lancelot Games, Eon och så vidare, kan det ibland vara lite trevligt och söka sig utanför lådan och plocka in lite nytt i hyllorna. Det blev förstås inte sämre av att priset på de tre spelen var milt sagt överkomligt, även om de tyvärr inte var helt kompletta.

Brädspelet "Nya Wangaratta" från Alga.
Brädspelet ”Nya Wangaratta” från Alga.

Först ut är ”Nya Wangaratta – ett sjöfartsspel”, vilket ursprungligen gavs ut på 1960-talet, och som sedan kom ut i en reviderad utgåva i början av 1970-talet. Spelet som saknar konstruktör, har fått sitt namn efter fraktfartyget ”M/S Wangaratta”, och vilken också pryder omslaget på lådans lock. Båten som byggdes vid Götaverken i Göteborg, hade i sin tur fått sitt namn från staden Wangaratta, vilket återfinns i den australiska delstaten Victoria, och ligger ironiskt nog INTE vid kusten. Fartyget levererades den 24 augusti 1945 till Rederi AB Transatlantic Göteborg, och fter en lång karriär, vilket också innebar en rad namnbyten, såldes hon i december 1994 till Turkiet för upphuggning. Hur det kom sig att fartyget fick ge sitt namn till ett spel låter jag vara osagt, men förhoppningsvis får vi ett svar i den kommande boken Alga av Jimmy Wilhelmsson, aka Spelpappan.
Nåväl, en snabb koll på nätet gör gällande att spelet, som jag tyvärr aldrig spelat, går ut på att transportera varor tvärs över Atlanten och sedan sälja dessa i New York eller London. Vinnare av ”Nya Wangaratta” är den spelare som först genomför tre framgångsrika resor med egenköpta fartyg i de tre olika fartygsklasser som finns.  Är det något jag kommer testa, kanske, vi får se. Var väl mer en rolig grej än något annat…

Brädspelet "Rancher" från Alga.
Brädspelet ”Rancher” från Alga.

Veckans andra fynd var spelet ”Rancher”, vars konstruktör är okänd för mig och vilket gavs ut av Alga 1979. Mitt exemplar saknar tyvärr den blå spelpjäsen och tärningen, men verkar i övrigt vara helt oanvänt, eller åtminstone sparsamt använt. Tyvärr är internet av begränsad hjälp i mina efterforskningar runt det här spelet, och inskränker informationen om ”Rancher” till en recension av Fellonius Spelsällskap på Youtube och ett omnämnande på Boardgamegeek. Av den senare att döma verkar spelet även getts ut på danska och tyska, och av texten på omslaget, så är upphovslandet det senare.
Känslan att spelet vände sig till den del av de svenska tv-tittarna som uppskattade filmer och tv-serier som utspelade sig i Vilda Västern. Spelet är en slags boskapsuppfödarversion av Monopol, och går ut på att spelarna ska föda upp eller stjäla boskap, för att sedan transportera dem till marknaden i Beef City och sälja dem. Vinnare är den som har skrapat ihop mest pengar när tiden, som spelarna själva sätter, gått ut. Får se om jag lyckas hitta någon att testa spelet med, för att sedan skriva en recension…

Brädspelet "Fantomen" från Alga.
Brädspelet ”Fantomen” från Alga.

Veckans tre och sista fynd var ”Fantomen”, vilket med undantag för tärningarna är komplett och knappt spelat. Skapad av ingen annan än Lee Falk, som låg bakom serien Mandrake, publicerades serien för första gången 1936. Fyra år senare dyker serien upp i Vecko Revyn, och 1942 publiceras serien för första gången i dagspressen, under namnet Dragos. Varför Fantomen kallades för Dragos i dagspressen är idag oklart, men även om det började fasas ut under 1980-talet, så hängde det med ändå fram till 2000, när Norra Västerbotten som sista tidning, ersatte Dragos med Fantomen. Av någon oklar anledning, så har Fantomen blivit otroligt populär i Skandinavien, och efter Falks död, så har mycket av serien styrts från Skandinavien. Hur som helst, något större fan av serien har jag aldrig varit, och det är faktiskt på senare tid som jag blivit medveten om spelets existens när jag sett det i någon Second-Handbutik eller Köp-och-säljsida på Internet. När jag ändå plockade på mig de övriga två, så kunde jag ju inte låta bli detta.
Hur som helst, konstruerad av ingen annan än Dan Glimne (som även var mannen bakom Drakborgen), så gav Alga ut ”Fantomen” 1984. I likhet med de övriga spelen är det lite tunnsått med information om spelet, men av det lilla som ändå finns där ute, så verkar det vara ett i allra högsta grad spelbart spel. Hur som helst så går ”Fantomen” ut på att spelarna, som alla tar rollen av den maskerade hämnaren, ska försöka lokalisera och rädda Bengaliens president Luaga, som kidnappats av Singhpiraterna och sedan föra honom i säkerhet. Spelet består av tre faser, och i spelets sista fas, så tar en av spelarna rollen som Fantomen, medan de övriga axlar rollen som skurkar och nu ska försöka få stopp på den maskerade vålnaden. Lyckas de, förvandlas de till Fantomen och får nu själv chansen att försöka vinna spelet.
Av de tre spelen, så är kanske detta det enda som jag känner jag möjligen kan tänka mig plocka fram för att spela.

Källor:
M/S Wangaratta
Wangaratta (spelet)
Wangaratta (staden)
Rancher
FpS: Fellonius Spelsällskapsspel; Del: 36: Rancher (Alga)
Fantomen (Wikipedia)
Fantomen (Mina speltips)
FpS: Fellonius Spelsällskapsspel; Del: 43: Fantomen
Fantomen (Boardgamegeek)