Allt sedan jag kom i kontakt med Warhammer Fantasy i mitten av 1980-talet genom tidningen White Dwarf, vilken inhandlades pliktskyldigt varje månad på den internationella tidningsbutiken på Söder i Gävle, så har kampanjvärlden The Old World alltid haft en speciell dragningskraft på mig. Dragningskraften blev inte mindre när jag i slutet av 1980-talet införskaffade rollspelet Warhammer Fantasy Roleplay, utvecklat ur deras figurspel Warhammer Fantasy Battle, och på allvar började utforska kampanjvärlden.

Banner Warhammer The Old World
Logo för Warhammer The Old World

Trots att jag allt sedan 1990-talet, inte haft någon närmare relation med varken Warhammer Fantasy Battle, Warhammer Fantasy Roleplay eller The Old World, så har man ändå kastat lite lystna blickar på figurerna i den lokala butiken. Det kom därför som lite av en chock när Games Workshop 2015 tillkännagav att Archaon förstört The Old World, och att en ny era, Age of Sigmar, hade inletts.

Ett beslut som möttes av en hel del skepticism från spelarna, vilket sällan verkar bekymrat Games Workshop. Vilka i praktiken alltid gått sin egen väg, oavsett vad fansen anser om planerna. Trots betänkligheterna, så verkar det som de flesta kritiker svalt sitt förtret och pliktskyldigt köpt de nya figurerna till den nya världen. Vilket kanske kommer leda till nya klagomål, för i efterdyningarna till att Cubicle7 övertog rättigheterna till rollspelet Warhammer Fantasy Roleplay (en recension kanske kommer någon gång), så har det florerat en del rykten om att en kär gammal kampanjvärld kanske är på väg att få göra en bejublad återkomst…

[…] the Old World whispers from ages past with its siren song. We grow misty-eyed at the memory of long-lost heroes and glorious kingdoms laid to ruin and of mighty champions whose sagas are sung no more.

Du läste rätt, Games Workshop är på väg att återuppliva The Old World. Vad nu detta rent praktiskt kommer innebär, om vi åter kommer få se ädla riddare och bondeuppbåd från Bretonnia, pestspridande Skavens, myllret av Goblins, dånet av orcher, skönsjungande och dödliga Woodelves, stenhårda dvärgar, skramlet från de odöda eller soldater från hela Imperiet göra upp på spelbordet återstår att se.
Oavsett, det kommer otvivelaktigt bli intressant att följa vart Games Workshop tänker ta med The Old World. Men om nu du känner för att återse The Old World, så kan jag rekommendera Warhammer Fantasy Roleplay (4th edition), eller något av de datorspel som använder sig av kampanjvärlden.

Källor:
Old World? New Warhammer!
Warhammer Fantasy’s Old World is coming back