Så börjar då 2019 lida mot sitt slut, och med det är det kanske dags att göra ett slags bokslut över året. Tyvärr har bloggandet varit väldigt ojämnt och gått upp och ner, mest ner. Men förhoppningsvis så kommer inspirationen tillbaka under 2020, vilket dock inte säger mycket, då jag oftast har samma önskemål varje år. Men förhoppningsvis återkommer inspirationen och jag kan plocka upp tråden där jag lämnade den. Vilket var Drakar och Demoner Gigant om inte minnet fallerar fullständigt, samt Sinkadus nr 4 och soloäventyret Skräckens Länder till Ensamma Vargen.

Men om vi höjer blickarna från den här bloggen och min akuta skrivkramp, så har 2019 varit ett milt sagt intressant år när det gäller rollspelshobbyn både på hemmaplan och utomlands. Som vanligt landade en hel del spel på hyllorna nu lagom till julhandeln, vilket kanske gör att man glömmer bort några av titlarna från i våras. Jag tänkte därför ta en liten titt på vad som hände 2019, och också vad som väntar 2020. Det är förstås fullt möjligt att jag glömt någon produkt, men detta är en i stora avseenden personlig titt på det gångna året, och således hamnar produkter jag finner intressanta i förarsätet.

The Lord of the Rings: Journeys in Middle Earth
Brädspelet ”The Lord of the Rings: Journeys in Middle Earth” från Fantasy Flight Games

För egen del så var den stora snackisen under våren 2019 brädspelet The Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth från Fantasy Flight Games. I likhet med Mansion of Madness, även det från Fanatsy Flight Games, så använde sig spelet av en app för att kontrollera kartor och SLP, medan man plockat bort alla tärningar och ersatt dessa med en kortlek. Småtrevligt och mycket stämningsfullt spel som fått bra kritik överlag. Det enda frågetecknet är väl att Fantasy Flight Games inte direkt skämt bort spelarna med expansioner, och att vi endast fått ta del av en expansion i form av Villains of Eriador, vilket släpptes i höstas. Helt bortglömt är inte spelet, precis innan jul släpptes en större uppdatering av appen som ger spelarna tillgång till en lite lättare setting.

Dungeons & Dragons Starter Set från WOC
Dungeons & Dragons Starter Set från WOC

Trots att det varit utskällt och dödförklarat åtskilliga gånger, så verkar intresset för Dungeons & Dragons aldrig riktigt dö ut. Under 2019 befäste spelet sin ställning, kanske främst genom att ge ut inte mindre tre nybörjarset. Först ut var det på förhand hett efterlängtade Dungeons & Dragons Stranger Things, vilket vid sidan av grundreglerna även innehöll ett äventyr inspirerat av den omåttligt populära tv-serien Stranger Things på Netflix. Hypen runt detta nybörjarset dog dock snabbt av, speciellt riktades en hel del – befogad – kritik mot de två medföljande figurerna, som var både sladdriga och i det ena fallet, extremt slarvigt målat. I övrigt var det kanske inte så mycket att klaga på, annat än att reglerna i stora drag var samma som i det ursprungliga nybörjarsetet och att äventyret var lite så där.

Dungeons & Dragons vs Rick and Morty
Dungeons & Dragons vs Rick and Morty

Bättre gick då för det andra nybörjarsetet, Dungeons & Dragons vs Rick and Morty. Baserad på en serietidning, vilken i sin tur är baserad på den omåttligt populära tv-serien om den vilsne tonåringen Morty och hans superintelligenta morfar Rick. Men mest lovord fick förmodligen Dungeons & Dragons Essentials Kit, vilket i stora drag sätter ribban för vad man kan förvänta sig av ett nybörjarset i framtiden vad gäller innehåll. Det är också väl värt att påpeka att det medföljande äventyret går att spela med en eller fler spelare, vid sidan av Spelledaren.

Dungeons & Dragons Essentials Kit
Dungeons & Dragons Essentials Kit

Andra klassiska rollspel som fått nytt liv med hjälp av nybörjarset var den fjärde utgåvan av Warhammer Fantasy Roleplay, vars nybörjarset ramlade in på hyllorna under hösten och vilken tagits emot av fansen med öppna armar. En annan klassiker från rollspelens barndom är Runequest, detta klassiska spel från Chaosium, kom egentligen ut under hösten/vintern 2018, men fick under 2019 sällskap av en hel del regel- och kampanjmoduler. En annan gammal klassiker från Chaosium som fick återvända till butikshyllorna under 2019 var King Arthur Pendragon RPG, ett kanske lite bortglömt, men ack så trevligt rollspel för en historienörd som mig. När vi ändå är inne på ämnet historienördar, så släpptes Paleomythic: A Roleplaying Game of Stone and Sorcery under hösten. Inte helt olikt det ovan nämnda Runequest, så utspelas spelet i en rätt annorlunda kampanjmiljö, baserad på stenåldern.

Alien: The Roleplaying Game
Alien: The Roleplaying Game

Som vanligt ramlar det in spel under hösten och vintern, lagom till julklappsfrossan. Detta år var förstås inget undantag, och här får man väl bara konstatera att de svenska bolagen överträffade sig själva. Först ut var Fria Ligan som lagom till julhandeln drog i gång på allvar, släppte Alien – The Roleplaying Game. Spelet som fått en hel del lovord är förstås inspirerat av filmerna, men även det större Alien-universum som uppstått i form av böcker, datorspel och serietidningar. Ska bli intressant och se vart Fria Ligan tar spelet, och om vi får ett Aliens vs. Predator tillägg i framtiden.

CHOCK: Åter från Graven
CHOCK: Åter från Graven

Det är dock inte bara Fria Ligan som valt att satsa på skräckrollspel, det samma gäller Eloso, som återupplivat en gammal klassiker från 1980-talet. Jag talar förstås om CHOCK, och även om det inte nödvändigtvis tillhör mina favoritrollspel från 1980-talet, så ska det bli väldigt intressant att se vart Eloso tar CHOCK denna gång, och att man inte trillar ner i samma hål som Pacesetter gjorde.

Neotech Edge
Neotech Edge

Ett annat klassiskt svenskt (ja, jag vet att CHOCK inte var ett svenskt rollspel, men det var ett av de första spelen som gavs ut på svenska) rollspel som fått ny kostym under 2919 är Neotech. Ursprungligen utgiven av Neogames i början av 1990-talet, har Helmgast – som även ger ut Kult, Eon IV och Hjältarnas väg – lovat att uppdatera detta klassiska rollspels kampanjmiljö så att det är mer i synk med nutidens bild av framtiden. Ska otvivelaktigt bli intressant att se vart Helmgast tar Neotech Edge.

Det var dock inte enbart positiva nyheter som ramlade in under 2019, och den kanske tråkigaste nyheten var att Cubicle7 och Sophisticated Games avbrutit sitt samarbete och att den hett efterlängtade andra utgåvan av The One Ring inte blir av. Åtminstone inte med Cubicle7 som utgivare.

Boken om Alga
Boken om Alga

När det gäller böcker om rollspel så har man kanske blivit bortskämd de senaste åren, med klassiker som Äventyrsspel – Bland mutanter, drakar och Demoner, Finna Dolda Ting och förra årets stora samtalsämne – Mutant – Minnen från den förbjudna zonen, så har det varit lite tunnsått. Den enda titeln i ämnet blev Boken om ALGA som dock mer koncentrerade sig på den svenska brädspelsgiganten ALGA och de spel som företaget gett ut under årens lopp.

Vad väntar då 2020? Tja, för egen del så är det väl den svenska versionen av Call of Cthulhu, vilken förväntas landa på butikshyllorna i vår, som kittlar smaklökarna. Det ska också bli intressant att se hur Fria Ligas kommande spel Väsen, men också vart Mutant År Noll är på väg. För efter äventyrskampanjen Den Grå Döden, baserad på den klassiska kampanjen till Mutant (1984), så har tyvärr Fria Ligan valt att koncentrera sig på andra rollspel.

Vad ser du mest fram emot under 2020 när det gäller bräd- och rollspel?