Christopher Tolkien, författaren J.R.R. Tolkiens tredje och yngste son, har avlidit 95 år gammal, tillkännagav The Tolkien Society via Twitter igår. Christopher är förmodligen kanske mest känd för en bredare publik som förvaltare av sin fars litterära verk, och låg bakom arbetet med att färdigställa bland annat Silmarillion som gavs ut 1977. Under 1980-talet arbetade han med att ge ut de två böckerna som utgör Unfinished Tales (utgiven i Sverige som De Förlorade Sagornas Bok 2 och 2) och The History of Middle Earth.

Christopher Tolkien
Christopher Tolkien

Efter att slutfört arbetet med Unfinished Tales och The History of Middle Earth, vilka sammanlagt gavs ut i tolv delar mellan 1983 och 1996, skulle det dröja elva år innan nästa bok släpptes. 2007 gavs The Children of Hurin (Hurins Barn) ut, vilken baserades runt manuskript som J.R.R. Tolkien skrivit på 1950-talet och av vilka redan publicerats i flera versioner i de ovan nämnda böckerna. 2017 släpptes boken Beren and Lúthien, även denna baserad på tidigare publicerat material från Silmarillion, men vilken nu för första gången gavs ut som egen berättelse. Året efter Beren and Lúthien gavs ut, så släpptes The Fall of Gondolin, vilken nu innebar att alla de tre ”stora berättelserna” från den Äldre Tiden nu getts ut i bokform.
Vid sidan av att sammanställa sin fars verk, så publicerade han även egna verk som The Saga of King Heidrek the Wise (1960). Likt sin far så var han lärare och förelästare vid New Collage i Oxford från 1964 till 1975.

Silmarillion i svensk översättning
Silmarillion i svensk översättning

Vid sidan av arbetet med att färdigställa sin fars manuskript, så har även Christopher varit involverad som förvaltare av sin fars arv. Ett roll som gjorde att han kom i direkt kontakt med Åke Ohlmarks, vilken översatt trilogin om Härskarringen och vilken snabbt kom på kant med både far och son Tolkien. Efter ett hastigt möte mellan dem båda, som av allt att döma inte gick väl ut, så krävde familjen att Ohlmark inte skulle få komma i närheten av den svenska utgåvan av Silmarillion.
En förbittrad Ohlmarks återvände till Sverige, vilken beskrev mötet i boken Tolkiens Arv (1978), i vilken han bokstavligen såg Christopher och hans arbete. Ohlmark var dock inte klar med Christopher, som även får sig en stor dos av sleven i boken Tolkien och den Svarta Magin (1982).

Åke Ohlmarks var en av de första i Sverige att ta upp händelsen i sin bok "Tolkien och den svarta magin".
”Tolkien och den svarta magin”.

Det var också Christopher som i rollen som förvaltare, som även översett de flertalet filmatiseringar av J.R.R. Tolkiens verk som gjorts genom åren. Något han dock inte verkar gjort med någon större entusiasm, och ledde till att han kritiserade Peter Jacksons tolkningar för att vara ”actionfilmer för 15 till 25 åringar”.
På grund av sitt kändisskap, så flyttade Christopher till Frankrike, där han igår (16 januari 2020) avled.

Källor:
Christopher Tolkien dead: Son of Lord of the Rings author JRR dies aged 95
Christopher Tolkien har avlidit
Christopher Tolkien (Wikipedia)