Den brittiske komikern Terry Jones avled igår (22 januari 2020) 77 år gammal, i sviterna av långt gången frontallobsdemens. Jones som var medlem i den brittiska humorgruppen Monty Python, som var verksamma från slutet av 1960-talet till början av 1980-talet.

Terry Jones 2007. 
Bildkälla: Wikipedia.
Av Lesley from Bletchley - Terry Jones, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3755395
Terry Jones 2007. Bildkälla: Wikipedia

Till skillnad från Chapman, Cleese och Palin, så spelade Jones sällan någon av huvudkaraktärerna i sketcherna, utan höll sig i bakgrunden. Han spelade dock en viktig roll i gruppen som dess manusförfattare och regissör, bland annat regisserade han de tre filmer gänget gjorde tillsammans, Monty Python and the Holy Grail (Monty Pythons Galna Liv, 1975), Life of Brian (Ett Herrans Liv, 1979) och The Meaning of Life (Meningen med Livet, 1983). Han skrev även ett manusutkast till filmen Labyrinth (Labyrinten, 1986), vilken dock skrevs om så många gånger innan man började filma, att väldigt lite av Jones ursprungliga manus var kvar.
Vid sidan av sitt arbete med att regissera eller skriva filmmanus, så var Jones en flitig – och skicklig – författare, bland annat skrev han flera barnböcker och fantastiskböcker och var en populär amatörhistoriker. Han gjorde flertalet uppskattade, och välgjorda dokumentärer, om bland annat Korstågen och det romerska rikets syn på de omgivande folkgrupperna under Antiken.
Jones efterlämnar sig tre barn, två från hans tidigare äktenskap med Alison Telfer och ett med Anna Söderström (dotterdotter till tandläkaren Alice Timander), som han också var gift med sedan 2012.