Efter allt strul som omgärdat många av Star Wars-filmerna, speciellt antalogifilmerna Rouge One:A Star Wars Story (2016) och Solo: A Star Wars Story (2017), så var det förmodligen många på Disney som drog en lättnadens suck när tv-serien ”The Mandalorian” (2019-) landade på streamingtjänsten Disney+ utan större drama. Men säg det lugn som varar, tidigare i veckan kom nyheten att Disney valt att sparka Hossein Amini, som i september 2019 fick i uppgift att skriva manuset till den kommande serien om Obi-Wan Kenobi, och att man nu söker en ny manusförfattare till serien.

Ewan McGregor som Obi Wan. Bildkälla: Lucasfilm.
Ewan McGregor som Obi Wan. Bildkälla: Lucasfilm.

Seriens stora stjärna, Ewan McGregor, som ska reprisera rollen som Obi-Wan Kenobi från prequelfilmerna i serien, kommenterade nyheten i fredags (24/1 2020), med att säga att ”[…] det är inte riktigt så dramatiskt som det låter”. Enligt Variety så kommer nu inspelningen av serien, som var tänkt att påbörjas under sommaren i Storbritannien, att flyttas fram och förmodligen ske under början av nästa år.
Medan detta inte kommer påverka serien ”The Mandalorian”, så finns det vissa frågetecken hur bytet av manusförfattare kommer påverka den kommande serien om Cassian Andor med Diego Luna i huvudrollen. Även om det onekligen är för tidigt att dra några högre växlar på nyheten, många serie och filmer går igenom otaliga förändringar av manuset, utan att det på något sätt skadar slutprodukten. Samtidigt så går det inte att fundera på vad som egentligen händer i Mushuset, och varför deras Star Wars-satsning varit så omgärdade av återkommande problem. En av orsakerna till varför man förmodligen drog pluggen ur satsningen på fristående Star Wars-filmer, var att de varit omgärdade av en stor portion drama, men också att Solo: A Star Wars Story gick mycket sämre än förväntat på biograferna och blev lite av en biografbomb.
Även om onekligen är alldeles för tidigt att uttala sig om framtiden för Disneys satsning på Star Wars-serier, speciellt med tanke på framgångarna för ”The Mandalorian”. Så är det ändå lite oroande om kaoset som omgärdade filmerna nu ska leta sig över till seriernas värld…

Källor:
Ewan McGregor Adresses Obi-Wan Script Problems: ’It’s Not As Dramatic As It Might Seem’
Obi-Wan Kenobi Series at Disney Plus Loses Writer, Seeks to Overhaul Script