Then something came into the chamber – I felt it through the door, and the orcs themselves were afraid and fell silent. It laid hold of the iron ring, and then it perceived me and my spell.

The Lord of rings, the battle of khzad-dûn
Shadowed Paths till Journeys in Middle Earth. 
Bildkälla: Fantasy Flight Games.
Shadowed Paths till Journeys in Middle Earth.
Bildkälla: Fantasy Flight Games.

Som jag skrev i min nyårskrönika, så har det varit lite dåligt med expansioner till Fantasy Flight Games hyllade brädspel Journeys in Middle-Earth, som släpptes förra våren (2019). Vid sidan av att den mindre expansionen Villains of Eriador och kampanjen Hunt for the Ember Crown som släpptes i somras, så har det varit oroväckande tyst från Fantasy Flight Games. Först i december började det återigen röra på sig, när man släppte en större uppdatering till spelets app. Uppdateringen innehöll något som kallas Adventure Mode, vilket är en svårighetsgrad som är lite lättare än Normal och ger större möjligheter för spelaren/spelarna att utforska spelbrädet.

Delar av innehållet i den nya expansionen.
Bildkälla: Fantasy Flight Games

Vilket är välkommet, då man tyvärr ofta hastar igenom kartan för att hinna utföra uppdraget i tid. Jag har tänkt att någon gång sätta mig ner och skriva en recension av spelet, men av någon anledning så verkar jag tyvärr aldrig få tid till det. Jag kan väl bara kort säga att Journeys in Middle-Earth är ett riktigt bra och intressant spel, där man plockat bort tärningarna och ersatt dessa med kortlekar som ger spelaren lite mer kontroll över händelseutvecklingen och avsett för kampanjespel. Inte helt olikt Mansion of Madness, så behövs en app för att spela, vilket sköter allt mer arbete. Detta gör också att beslut du tagit tidigare i kampanjen, mycket väl komma tillbaka och antingen hjälpa eller stjälpa dig längre fram. Men som sagt, en längre och mer ingående recension – kanske – kommer vad det lider.

Hur som helst, så har nu Fantasy Flight Games tillkännagett att en ny expansion är att vänta i form av Shadowed Paths. Till skillnad från den mindre Villains of Eriador, så är detta en större expansion, både storleksmässigt och innehållsmässigt. Till expansionen medföljer även en kampanj, bestående av tretton scenarion som för spelarna från det dystra Mörkveden till de mörka och de – förhoppningsvis –  övergivna gångarna i Moria. Kampanjen kommer finnas tillgänglig i appen, förhoppningsvis när expansionen släpps i butik.

De fem medföljande hjältarna. 
Bildkälla: Fantasy Flight Games
De fem medföljande hjältarna.
Bildkälla: Fantasy Flight Games

Själva expansionen är knökfull, och innehåller 30 figurer, fem hjältar och 25 fiender att bekämpa, 20 stycken nya kartbrickor samt ny terräng, utrustning och en hög med nya kort samt spelbrickor. De fem hjältarna som medföljer i expansionen är Arwen, Balin, Dis, Eleanor och Gandalf(!). Medan kanske Arwen, Balin och Gandalf inte behöver någon vidare presentation, så kan jag väl kanske nämna att Dis är Thorins syster och den enda kvinnliga dvärg som namnges av Tolkien, då hennes söner Fili och Kili stupar i Femhärarslaget utanför ingången till dvärgarnas rike i det Ensliga Berget[1]. Eleanor är den ende av hjältarna som inte härrör från professorns böcker, utan är en karaktär hämtad från Fantasy Flight Games kortspel Lord of the Rings Living Card Game.

The Balrog made no answer. The fire in it seemed to die, but the darkness grew. It stepped forward slowly onto the bridge, and suddenly it drew itself up to a great height, and its wings were spread from wall to wall; but still Gandalf could be seen, glimmering in the gloom; he seemed small, and altogether alone: grey and bent, like a wizened tree before the onset of a storm.

lord of the rings, THE BATTLE OF KHZAD-DÛN

Med i expansionen medföljer som sagt en hög med fiender att bekämpa, och vilka förstås även kan användas i andra kampanjer. Bland annat får vi stifta bekantskap med en slavdrivare, en Moriavätte, ett grottroll, spindlar av olika storlekar, odöda, en slags mördarmask och Durins bane. Ja, ni läste rätt, Shadowed Paths kommer ställa spelarna inför den kanske sista överlevande balrogarna från Vredens Krigs, när Morgoth slutligen besegrades och kastades ut i tomrummet.

De figurer som medföljer expansionen. 
Bildkälla: Fantasy Flight Games
De figurer som medföljer expansionen.
Bildkälla: Fantasy Flight Games

I likhet med många andra av Fantasy Flight Games större expansioner, så introducerar man även en ny egenskap. I detta fall Corruption, vilken osökt för tankarna till systemet med Shadow Paths i det numera nedlagda The One Ring. Precis som protagonisterna i trilogin Ringarnas Herre, så måste hjältarna i spelet kämpa mot att inte falla för sin girighet, uppgivenhet eller misstro. Till skillnad från skador (Damage) eller rädsla (Fear), som nollställs efter varje scenario, så behåller hjältarna sin Corruption under hela kampanjen.
Enligt Fantasy Flight Games, så kommer Shadowed Paths att släppas i sommar. Priset kommer ligga i klass med själva grundreglerna, men med tanke på det rätt maffiga innehållet, så känns det kanske som rätt väntat.

Källor:

Shadowed Paths
Dis
Elanor of Gondor


[1] I tidigare översättningar det Ensamma Berget.