Efter Peter Jacksons framgångsrika filmatiseringen av J.R.R. Tolkiens trilogin om Härskarringen i början av 2000-talet, tagit biosalongerna med storm, var det HBO som flyttade fantasygenren till tv-rutan (eller datorskärmen). I svallvågorna av HBO:s otroligt framgångsrika och hyllade filmatisering av George R.R. Martins A Song of Ice and Fire, så har flera streamingstjänster hakat på tåget. I höstas släppte Netflix Witcher, och Amazon Prime håller för tillfället på att förbereda serier baserade på både Tolkien och Robert E. Howards verk.

Elric av Melniboné
Elric av Melniboné

Det var kanske därför bara var en tidsfråga innan tv-producenterna skulle få upp ögonen Micheal Moorcocks ikoniska bokserie The Elric Saga. Berättelsen om den ödestyngde albinon Elric – eller om man ska vara petig Elric VIII, den 428:e kejsaren av Melniboné – gjorde debut i kortnovellen The Dreaming City, publicerades i det brittiska fantastikmagasinet Science Fiction 1961. Under 1960-talet släppte Moorcock ytterligare tio kortnoveller och noveller om Elric och hans magiska svärd Strombringer, innan han 1972 gav ut romanen Elric av Meliboné.
Men efter romanen The Revenge of the Rose (1991) släppts, så skulle det dröja ända till 2001 innan Moorcock återvände till Elric med en ny romantrilogi bestående av The Dreamfather’s Daughter (2001), The Skrayling Tree (2003) och The White Wolf’s Son (2005). Under detta tioåriga uppehåll, så fick fansen hålla till godo med nyutgåvor av de redan utgivna böckerna och novellerna.

Stormbringer från Games Workshop
Rollspelet Stormbringer i en version från Games Workshop

Om än kanske inte nödvändigtvis lika välkänd bland folk i gemen som säg Conan, så har Moorcocks skapelse haft ett stort inflytande på fantasygenren. Det är kanske inte därför underligt att man kan hitta fullt av referenser till Moorcocks verk i så väl serietidningar, musik och rollspel. Vid sidan av ett kortvarigt – och misslyckat – försök av TSR att införliva kampanjvärlden i Advanced Dungeons & Dragons (en historia som jag lär återkomma till en dag), så var det Chaosium som fick introducera Moorcocks värld till spelbordet med rollspelet Stormbringer. Först utgivet 1981, genomgick spelet en rad förändringar fram tills början av 2000-talet, när förlaget och författaren hamnade i en dispyt och rättigheterna togs över av Moongoose Publishing som 2007 gav ut rollspelet Elric of Melinboné.

Omslag till rollspelet Drakar och Demoner.
Elric fick pryda omslaget till Drakar och Demoner

För egen del så var det förmodligen Äventyrsspel, som genom att låta Michael Whelans illustration av albinokejsaren pryda omslaget till den andra utgåvan av Drakar och Demoner, introducerade Elric för en bredare publik i Sverige. Vid sidan av att pryda grundreglerna, så fick även Elric pryda omslaget för Drakar och Demoner Expert och Drakar och Demoner Gigant. Men säg den lycka som varar, när Target Games valde att lägga ner (gamla) Drakar och Demoner och satsa på Drakar och Demoner Chronopia, så försvann också Elric från omslaget. Först 2016, när Riotminds publicerade sin kritiserade retroversion av Drakar och Demoner, var Elric tillbaka på omslaget.
Vid sidan av att figurera som omslagspojke för Drakar och Demoner, så skulle även Äventyrsspel översätta en rad av Moorcocks böcker till svenska. Den första som gavs ut var Elric av Melniboné, som var del i fem i romanserien Drakar och Demoner. Totalt gav Äventyrsspel ut sex böcker om Elric mellan 1988 och 1991, varav jag bara läst två eller kanske tre.

Boken "Elric av Melniboné" från Äventyrsspel, del 5 i bokserien "Drakar och Demoner"
Boken ”Elric av Melniboné” från Äventyrsspel

Några filmer baserade på Moorcocks berättelser om Elric, har det tyvärr inte blivit. En tecknad film påbörjades på 1980-talet, men mycket mer än boken Law and Chaos: The ”Stormbringer” Animated Film Project (1987), blev det inte. I slutet av maj 2007 så berättade regissörerna Chris och Paul Weitz för Empire Magazine att de höll på att skriva ett manus till en trilogi filmer baserad på böckerna om Elric. Men trots att Moorcock gett sitt godkännande, så verkar detta projekt hamnat i Development Hell.
Men nu verkar det – kanske – som förbannelsen är på väg att brytas, då Brian Oliver från New Republic och regissören Bradley J. Fischer säkrat filmrättigheterna från Moorcock. För att skriva manus har man plockat in Glen Mazzara och Vaun Millmout. Mazzara har tidigare jobbat med både The Walking Dead, The Shield och arbetar för tillfället på en ny serie baserad på Stephen Kings serie The Dark Tower. Millmout åt sin sida har skrivit för Star Trek: Discovery och tidigare jobbat med serien Dominon. Det finns även rykten som säger att New Republic, om serien är framgångsrik, kan tänka sig ge sig i kast med en långfilm avsedd för biosalongerna.
Vi får se om Oliver och Fischer lyckas ro projektet i hamn, som tillkännagavs i november 2019. Vem skulle du vilja se som Elric, Cymoril, Dyvim Slorm, Dyvim Tvar och alla andra karaktärer från Elric Saga?

Källor:
Michael Moorcock’s Elric Saga is Coming to TV
Michael Moorcock’s Elrica Saga Optioned for TV
Elric of Melniboné