Trots att vädret kanske inte för tankarna till den annalkande våren, så smygstartade jag årets vårstädning med att städa ur en av lägenhetens skåp. Bland allt bråte som samlats under åren, så hittade jag boken Trollvinter (1957) av Tove Jansson. Något som ledde till att jag, utan större protester, satte mig ner på golvet och började bläddra igenom boken. I boken, som är den första i serien om Mumintrollen, så får vi följa Mumintrollet, när han av en slump råka vakna upp ur sitt vinteride och inte kan somna om. Ensamma i det stora Muminhuset, så han nu som första mumintroll uppleva vintern. Helt ensam är han dock inte, och tillsammans med Too-ticki och Lilla My, så börjar han nu utforska den snöskrudade Mumindalen.

Trollvinter
Omslaget till boken Trollvinter (1957)

Denna den sjätte boken i serien om Mumintrollen har filmatiserats ett flertal gånger, och fungerade som bakgrundsfond till hälften av avsnitten i adventskalendern Jul i Mumindalen från 1973. Jag har i efterhand fått berättat att jag satt som förtrollad framför tvn, men gömde mig så fort Mårran kom. Skräcken för Mårran till trots, så har jag ändå alltid gillat böckerna om Mumintrollen och läste bokstavligen sönder dem som liten.
Likt många av de böcker jag växte upp med, så verkar intresset för Mumindalen än idag fånga nya läsare. Böckerna har getts ut i otaliga upplagor, och den animerade japansk-finska serien I Mumindalen från tidigt 1990-talet, visas fortfarande på tv då och då. Från tidigt 1990-tal till början av 2000-talet, så fanns även serietidningen Mumin (ursprungligen Muminmagasinet) att köpa tidsstånden.

Mumindalens invånare. 
Källa: By Comic book cover
Mumindalens invånare.
Källa: By Comic book cover

Men medan jag sakta bläddrade runt bland sidorna och förundrades över Janssons stämningsfulla illustrationer, så var det något som slog mig. Varför har ingen passat på att ge ut ett rollspel som utspelar sig i Mumindalen? Med tanke på hur många barn- eller ungdomsserier, som t.ex. My Little Pony eller Teenage Mutant Ninja Turtles som utvecklats till egna rollspel, varför då inget Moomin the Roleplaying Game? Hur häftigt vore det inte att kunna få utforska Mumindalen som ett mumintroll, eller en snork, filifjonka, mumirk eller mymla?
Vore jag lite mer händig att kunna formulera ett fungerande regelsystem, så skulle jag förmodligen göra det nu på en gång. Den som gissat att jag övergett städandet för den här gången, har gissat rätt…

Mumintroll med kniv
Mumintroll med kniv

Hur som helst, dagens frågan är:
Finns det någon miljö du skulle vilja se som kampanjvärld för ett rollspel? Lämna gärna en kommentar i kommentarssektionen!