Så kallade förstpersonsskjutare (First Person Shooter eller FPS), är idag en datorspelsgenren som är mer regel än undantag på marknaden. Annat var det på 1980- och tidigt 1990-tal, då man ofta såg karaktären uppifrån eller från sidan. Allt detta skulle ändras 1992 när det amerikanska datorspelsföretaget id Software släppte datorspelet Wolfenstein 3D, och året efter följde upp detta med Doom. Att säga att dessa två titlar revolutionerade datorspelsvärlden, är förmodligen en mild underdrift. Så populära blev dessa spel, att många FPS-spel kallades för ”Doom-kloner”.

Wolfenstein 3D
Wolfenstein 3D

Inspirerad av spelen Castle Wolfenstein och Beyond Castle Wolfenstein, får vi i Wolfstein 3D följa den amerikanske soldaten William B.J. Blazkowicz som ska försök fly från en av nazisternas högborgar vid namn Wolfenstein. Lyckas man slå sig ut från slottet, så väntar nästa uppgift, där man ska ge sig i kast med att bekämpa Doktor von Schabbs mutantarmé i slottet Hollehammer och slutligen infiltrera självaste Führerbunkern och bekämpa en Meca Hitler. Även om Wolfenstein 3D snabbt hamnade i skuggan av Doom, så blev spelet omåttligt populärt och har skrivit in sig i historieböckerna.
För egen del så spelades en hel Wolfstein 3D när det begav sig, men det hamnade tyvärr lite i skuggan av Doom och i synnerhet Duke Nukem 3D.

Innehållet i Wolfenstein The Board Game
 Källa: Archon Studio
Innehållet i Wolfenstein The Board Game
Källa: Archon Studio

B.J. Blazkowicz is a guy from Poland fighting against the Nazis. T he first company ever that’s going to make a board game about Wolfenstein is from Poland. We call it ‘the laughter of history’ here in the office.

michal hartlinski

Nu planerar det polska företaget Archon Studio att ge ut det klassiska digitala datorspelet som ett brädspel. Enligt företaget ska Wolfenstein The Board Game lanseras på Kickstarter senare ur året, men redan nu kan vi få se vad som kommer i lådan. Vid sidan av de sedvanliga innehållet i form av brickor och spelbräde, så kommer Wolfstein The Board Game innehåll ett femtiotal plastfigurer och tio uppdrag.
Enligt Archon så ska spelet utspela sig före Wolftenstein 2: The New Colossus och samtidigt som Wolfenstein: The New Order. Hjälten i spelet B.J. Blaskowicz har nåtts av uppgifter att Hitler befinner sig Castle Wolfenstein, och att det nu är upp till honom och de övriga medlemmarna av Kriesau Circle att infiltrera slottet och Führern. Av de bilder som finns tillgängliga, så ser det onekligen ut som man försökt varit så trogna källmaterialet man kan vara. Vid sidan av Blaskowicz, så medföljer karaktärer som Bobate, Max Hass, Klaus Kreutz, Anya Oliwa och Set Roth. Men där det finns hjältar, så finns det även skurkar, vid sidan av den redan nämnda tyska diktatorn, så medföljer vid sidan av soldater, mutanter och hundar, modeller av General Oscar von Grimm och Professor Solomon Bevil.

Medlemmarna i Kreisau Circle.
Bildkälla: Archon Studio
Medlemmarna i Kreisau Circle.
Bildkälla: Archon Studio

We start with simple infiltration in round one, and every mission is about getting deeper and deeper into the castle, finding more information about the mad scientists roaming around there, doing their experiments, and finally getting information where the potential Fuhrer is located.

michal hartlinski

Det första uppdraget kommer vara i formen av ett ”enkelt” infiltrationsuppdrag, men ju längre in du kommer i Wolfenstein, desto svårare kommer uppdragen och motståndet att bli. Precis som i datorspelet så gäller det att eliminera så många fiender man bara kan, vilka vid sidan av vara en källa till nya vapen, föremål och ammunition, även generar erfarenhetspoäng (glory points). Ju tuffare fiende, desto mer prylar och erfarenhetspoäng. Men eftersom uppdragen är tidsbegränsade, så gäller det att inte ryckas med och gå totalt postal, utan att planera vilka fiender man ska eliminera och när.
Det gäller även att inte göra allt för mycket oväsen, då risken finns att du blir upptäckt, och att larmet går. Vilket onekligen gör slutuppdraget svårare…

Hitler och Mecha Hitler
Bildkälla: Archon Studio
Hitler och Mecha Hitler
Bildkälla: Archon Studio

Som synes av bilderna, så ser onekligen Wolfenstein The Board Game ut som ett riktigt intressant spel med fantastiska modeller. Skulle verkligen vara otroligt roligt att få ha detta spel i samlingen, men förmodligen så kommer priset ligger därefter.

 General von Grimm och Professor Bevli 
Bildkälla: Archon Studio
General von Grimm och Professor Bevli
Bildkälla: Archon Studio

Källor:
Wolftenstein 3D
The Wolfenstein board game finally pits players against Adolf and Mecha-Hitler
Wolfenstein The Board Game