Antonius Block: Vem är du?
Döden: Jag är Döden.
Antonius Block: Kommer du för att hämta mig?
Döden: Jag har redan länge gått vid din sida.
Antonius Block: Det vet jag.
Döden: Är du beredd?
Antonius Block: Min kropp är rädd, inte jag själv.

Den svenske skådespelaren Max von Sydow avled tidigare i veckan, han blev 90 år gammal. Född i Lund 1929, satsade Max på en karriär i teatern och blev snabbt en av Ingmar Bergmans favoritskådespelare både på scen och i film. Hans nationella som internationella genombrott i filmvärlden kom med Bergmans Det sjunde inseglet (1957), där han spelar den till ett pesthärjat Sverige, hemvändande korsfararen Antonius Block. Scenen där Block spelar schack med Döden (spelad av Bengt Ekerot) får nog sägas vara en av Filmsveriges mest ikoniska scener, och parodierats flertalet gånger, bland annat i Bill och Teds galna mardrömsresa (Bill and Ted’s Bogus Journey, 1991) och Den sista actionhjälten (The Last Action Hero, 1993).

Döden (Bengt Ekerot) och Antonius Block (Max von Sydow) spelar ett parti schack i filmen Det sjunde inseglet (1957).
Döden (Bengt Ekerot) och Antonius Block (Max von Sydow) spelar ett parti schack i filmen Det sjunde inseglet (1957).

Rollen som Antonius Block blev von Sydows språngbräda till en internationell karriär, som inleddes med filmen Mannen från Nasaret (The Greatest Story Ever Told, 1965), där han spelade Jesus. Men det är kanske skräckfilmen Exorcisten (The Exorcist, 1973), som gjorde honom en genuin Hollywoodkändis, en roll som landade hans andra Golden Globe-nominering. Här spelar von Sydow den åldrande prästen Lankester Merrin, vilken bistår den unge prästen Damien Karras (spelad av Jason Miller), i dennes försök att fördriva den ande som påstås besitta skådespelerskan Chris MacNeils (spelad av Ellen Burstyn) dotter Regan (spelad av Linda Blair). Han repriserade sedan rollen i filmen Exorcisten II: Kättaren (The Exorcist II: The Heretic, 1977), vilken dock floppade rejält och vilken av många anses som en av filmhistoriens sämsta filmer.

The Exorcist
Fader Merrin ( Max von Sydow ), fader Karras ( Jason Miller) och en svävande
Regan MacNiel (Linda Blair) i filmen ”The Exorcist” (1973) av William Friedkin,
Bildkälla: Silver Screen Collection/Getty Images

Under andra hälften av 1960- och 1970-talet, så lyckades von Sydow hålla liv i både sin Hollywoodkarriär och spela in flera minnesvärda filmer i Sverige. Vid sidan av sitt samarbete med Bergman, så hade han också ett mycket framgångsrikt samarbete med Jan Troell. Med rollen som Karl-Oskar Nilsson i Troells tolkning av Wilhelm Mobergs böcker Utvandrarna (1949) och Invandrarna (1952), var han i svensk filmproduktion näst intill självskriven i rollen den kraftfulle, rakryggade och egenrättmätige manliga huvudrollsinnehavaren. Även om han under 1970-talets slut blev allt mer sällsynt i svensk film, så gjorde han ett svenska filmer, där biopubliken fick se honom i rollen som August Andrée i Ingenjör Andrées luftfärd (1982), Lassefar i Pelle Erövraren (1987) och den norske författaren Knut Hamsun i Hamsun (1996). Roller som inte bara genererade stort bifall bland kritikerna, utan även flertalet nomineringar och utmärkelser.

Karl-Oskar (Max von Sydow) och Kristina (Liv Ullman) i Jan Troells klassiker "Utvandrarna" (1971).
Karl-Oskar (Max von Sydow) och Kristina (Liv Ullman) i Jan Troells klassiker ”Utvandrarna” (1971).

Det kanske därför blev lite av en chock när den svenska biopubliken, som vant sig med von Sydow i roller som Antonius eller Karl-Oskar, nu dök upp på bioduken som Kejsare Ming i kultklassikern Blixt Gordon (Flash Gordon, 1980), Kung Osric i Conan Barbaren (Conan the Barbarian, 1982), Ernst Stavro Blofeld i Never Say Never Again (1983), Dr Liet Kynes i Dune (1984), rösten till skurken Vigo i Ghostbusters 2 (1989) och Chief Judge Fargo i Judge Dredd (1996). von Sydows Hollywoodkarriär bjöd dock inte bara på roller i actionfilmer, han medverkade i Woody Allens Hannah och hennes systrar (Hannah and Her Sisters, 1986), Snön faller på cederträden (Snow Falling on Cedars, 1999), Shutter Island (2010) och Extremt högt och otroligt nära (Extremely Loud & Incredibly Close, 2011). För vilken han fick en Oscarsnominering för bästa biroll, men förlorade utmärkelsen till Christopher Plummer i filmen Beginners (2011). Han medverkade även i filmen Star Wars: The Force Awakens (2015), där han spelade Lor San Tekka. Vid sidan av sin filmkarriär, så har även von Sydow setts i flertalet tv-serier, bland annat i Game of Thrones, där han spelade karaktären Three-Eyed Raven.

Ming och Blofeld
Max von Sydow som kejsaren Ming i Blixt Gordon (1980) och Ernst Stavro Blofeld i Never Say Never Again (1983).