Det brukar vara med lite skräckblandad förtjusning som jag klickar på länken ”Minnen” på Facebook, då man aldrig riktigt vet vad man hittar. Vanligtvis är det någon halvskum status, vars innebörd man sedan länge glömt bort vad den innebar eller hänsyftade till. Men bland alla dessa halvpinsamma, eller direkt pinsamma, statusuppdateringar, så kan det ibland finnas någon riktigt minnesvärd händelse. Som det som skedde för drygt fem år sedan…

En bråkdel av innehållet i de fyra flyttkartongerna.
En bråkdel av innehållet i de fyra flyttkartongerna.

Så vad var det som hände den dagen för fem år sedan? Tja, jag satt och slösurfade på Tradera, och hade hamnat på sektionen för rollspel, när en annons väckte mitt intresse. För bland alla böcker och spel som jag antingen redan hade, eller vars pris var så högt att jag kunde höra min plånbok skrika av ångest, så fanns en annons med en massa rollspel till salu här i Västerås. Det var dessutom till ett köp-nu-pris som man inte bara kunde säga nej till, oavsett vad plånboken sade. Men innan jag kunde klicka på ”Köp Nu”-knappen, var jag tvungen att fixa fram en bil.

De regelböcker till Advanced Dungeons & Dragons som följde med.
De regelböcker till Advanced Dungeons & Dragons som följde med.

För annonsen var verkligen en riktig skattkista, eller rättare sagt flera. Annonsen handlade om drygt fyra flyttkartonger till brädden fyllda med brädspel, rollspel och lite annat smått och gott. När jag så äntligen lyckats få tag i en bil, så klickade jag på ”Köp Nu”, och resten är historia. Eller, rättare sagt, ett minne för livet. För efter att vi hämtat kartongerna, så började jag gräva runt i dem. Vid sidan av en hög klassiska brädspel som Civilization och så vidare, så fanns en uppsjö av regelböcker, äventyr och kampanjmoduler till såväl Dungeons & Dragons som Advanced Dungeons & Dragons. De senare bestod av böcker till både den första och andra utgåvan, bland annat hela DragonLance-serien, en drös av Player’s Handbooks. Battle System (1st edition) samt Wizard Spell Cards och så vidare.
Vid sidan av böckerna till Dungeons & Dragons/Advanced Dungeons & Dragons, så fanns ett exemplar av brädspelsvarianten av soloäventyret The Wizard of Firetop Mountain med. En annan kuriosa var Games Workshops-version av rollspelet Strombringer, samt en drös av Mayfair Games spelhjälpmedel Role Aids. Längst ned i en av kartongerna, så hittade jag dessutom ett antal brädspel från Casper, bland annat Ghostbusters.

"Tome of Magic" var en av alla böcker som letade sig in i samlingen.
Tome of Magic” var en av alla böcker som letade sig in i samlingen.

Så snacka om julafton mitt i april.
Eller kanske till och med bättre. Det enda problemet blev att mina bokhyllor, vilka redan var fulla av såväl regel- som kampanj- och äventyrsmoduler, nu blev överfulla. Ett problem som fortfarande gäller…