- Din plats vid spelbordet

Luke Stjärndödaren…

Satt och slösurfade lite innan jobbet, och ramlade över ett inlägg på Facebook där en kompis delade en bild på en text med underrubriken ”Luke Stjärndödaren”. I texten beskriver författaren att det är ”slut med Hollywood-olyckorna” och att filmindustrin i både ”USA och England [sic!]” nu ska satsa ”på framtidsvisioner av olika slag”. Den idag lätt cheesiga texten (hur den togs emot av sin samtid låter jag vara osagt), beskriver vidare att George Lucas, mannen bakom ”Sista Natten med Gänget”(American Graffiti, 1973), nu är fullt upptagen med att spela in filmen ”The Star Wars”, eller ”Stjärnkrigen” som artikelförfattaren döpt den kommande filmen till. Denna nya film om ”framtidens ’Rymdraggare’” ska enligt artikeln ha en budget på 50.000.000 kronor, och handlingen ska kretsa runt karaktären Luke Starkiller, spelad av ”nykomlingen Mark Hamill” och med Alec Guiness ”i en annan stor roll”.

"Storsatsning på framtidsäventyr", artikel i Göteborgs-Posten
”Storsatsning på framtidsäventyr”, artikel i Göteborgs-Posten

Nyfiken som jag är, så bestämde jag mig för att ta reda på mer om hela artikeln, och valde därför att söka rätt på artikeln på Kungliga Bibliotekets hemsida. Efter lite petande och pillande, så lyckades jag till slut hitta artikeln, vilken är skriven av Hans Sidén på Göteborgsposten. Publicerad den 20 juni 1976, så skriver Sidén om Hollywoods nya giv, där ”Katastroffilmer är ute. Nu ska det vara fantastisk filmunderhållning”. Som bevis för detta, så berättar han om ett antal nya filmer, däribland den ovan nämnda ”Star Wars”, men också filmen ”Flykten från Framtiden” (Logan’s Run, 1976) som i artikeln fått titeln ”Logans Flykt”, ”Närkontakt av Tredje Graden” (Close Encounter of the Third Kind, 1977) och ”Mannen utan ansikte”(The Man Who Fell to Earth, 1976) med David Bowie i huvudrollen.

David Bowie som Thomas Jerome Newton i "Mannen utan ansikte" 
(The Man Who Fell to Earth, 1977)
David Bowie som Thomas Jerome Newton i ”Mannen utan ansikte
(The Man Who Fell to Earth, 1977)

Man kan förstås dra på smilbandet över Sidéns beskrivning av Star Wars och de övriga filmerna, men till skillnad från idag, när pressreleaser och trailers bara är en knapptryckning bort, så var situationen långt mer problematisk i mitten av 1970-talet. Man ska också betänka att Star Wars gick upp på biografdukarna i USA nästan ett år efter att artikeln publicerats, och att den svenska biopubliken fick vänta ända tills slutet av december 1977 innan de fick avnjuta George Lucas mästerverk. Det är också väl värt att tänka på att Lucas, tämligen sent i processen, valde att ersätta protagonistens efternamn Starkiller med det mer gångbara Skywalker.

Luke Skywalker (Mark Hamill) på Tatooine.
Luke Skywalker (Mark Hamill) på Tatooine.

Den cheesiga texten och hemmasnickrade filmtitlarna till trots, så är det uppenbart att Sidén är ett fan av genren. I slutet av artikeln, efter att han berättat om planerna att göra en film på den redan då kultförklarade serien Star Trek, så framkommer det att han hoppas att den ska komma på svensk tv, ”om bara TV2:s inköpare kan bestämma sej”. Speciellt som många tydligen uppskattat tv-serien ”Månbas Alpha”, som visats i TV 1.

Källa:
Göteborgsposten 26 juni 1976

Föregående

Spel jag velat testa: Space:1889

Nästa

Nyheter från Zonen: Alien RPG

  1. Hans Siden är verkligen ett stort sf-fan. Han var med i Club Cosmos från starten (1954), har skrivit seriemanus och kallas ibland för Sveriges första trekker. Trevlig herre, men han börjar bli till åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: