För att fira vårens ankomst, och att jag jobbar för fullt, så passade jag på att fynda på nätet i veckan som gick. Denna veckas fynd blev tre äventyr till den svenska versionen av Dungeons & Dragons, vilka släpptes av det göteborgsbaserade förlaget/spelbutiken Titan Games på 1980-talet. Efter att ha bistått Äventyrsspel med äventyret Sarkath Hans Gravvalv och gett ut äventyret Tvillingbergen (en recension av äventyret är under konstruktion sedan en tid) till Drakar och Demoner (den blå boxen), så gick man skilda vägar.

Tre nya äventyr till samlingen...
Tre nya äventyr till samlingen…

Istället för att satsa på ett eget spel, så valde Titan Games att köpa loss rättigheterna att ge ut Dungeons & Dragons på svenska från TSR. Sammanlagt blev två boxar, Grundreglerna och Expertreglerna, och fem äventyr till den svenska upplagan av Dungeons & Dragons. Hur pass lyckad satsningen blev, låter jag vara osagt. För egen del köptes grundreglerna in, men mycket mer än ett kortare dungeoncrawl blev det inte, innan vi plockade upp Advanced Dungeons & Dragons och försann in i Forgotten Realms och Raveloft.

Äventyret Silverprinsessans Palats
Äventyret Silverprinsessans Palats

När TSR under andra hälften av 1980-talet gjorde klart att man skulle släppa en andra utgåva av Advanced Dungeons & Dragons, så hoppade Titan Games på tåget och köpte de svenska rättigheterna. Något som, enligt boken Äventyrsspel – Bland Mutanter, Drakar och Demoner av Jimmy Wilhelmsson och Orvar Sävström, föranledde Äventyrsspel att snabbt köpa de svenska rättigheterna till Middle Earth Roleplay från Iron Crown Enterprises. Men Äventyrsspels farhågor infriades aldrig, tyngd av kostnaderna för kostnaderna för bland annat rättigheterna till TSR, gick Titan Games i graven innan man lyckades få ut den svenska utgåvan av Advanced Dungeons & Dragons (2nd edition). Facklan att agera utmanar till Äventyrsspel på den svenska rollspelsmarknaden, gick nu över till Lancelot Games, men det är som man säger, en annan historia.

Äventyret Den Glömda Staden
Äventyret Den Glömda Staden

Dagens tillskott i samlingen utgörs av de tre äventyren Silverprinsessans Palats (Palace of the Silver Princess), Den Glömda Staden (The Lost City) och Fasornas Berg (Horrors on the Hill). Vid sidan av dessa tre äventyr, så gavs även äventyren Rahasia och Xanatons Förbannelse (The Curse of Xanaton) ut av Titan Games. Av äventyren så är kanske Silverprinsessans Palats den mest intressanta, kanske inte så mycket på grund av äventyret i sig, utan dess bakgrund. För när det väl begav sig, så var detta äventyr omgärdat av så pass många kontroverser, att TSR valde att dra in det, bränna alla returnerade exemplar och ge ut reviderad utgåva.

Äventyret Fasornas Berg
Äventyret Fasornas Berg

Jag har under en längre tid tänkt skriva ett inlägg om denna bisarra historia, men aldrig kommit längre än till ingressen. Kanske dags att göra något åt saken, och berätta den fascinerande historien om detta idag smått bortglömda äventyr. Men, det finns varken tid eller plats för den historien i detta inlägg.
Hur som helst, alla tre äventyren är avsedda för nya rollpersoner ”av graderna 1-3” och behäftade med omslag som skriker tidigt 1980-tal. Ska kanske inte klaga allt för mycket, då jag knappt kan rita en streckgubbe, men de fulsnygga illustrationerna som täcker omslagen för osökt tankarna till de gamla omslagen till mitt gamla älskade Atari 2600.

Hur är då äventyren? Tja, det låter jag vara osagt, då de är inplastade. Men jag har skummat igenom äventyren på engelska, och de känns som tidstypiska äventyr till Dungeons & Dragons. Det är hel del dungeoncrawl, och en hel del skumma monster. Men det är samtidigt klassiska äventyr, där kanske Silverprinsessans Palats, på grund av allt drama runt äventyret, är det som väcker mest intresse.