Idag (13 maj 2020) tillkännagav Fria Ligan att de kommer ge ut en ny version av det klassiska rollspelet Twilight:2000. Utvecklat av bland annat Frank Chadwick, Loren K. Wiseman och så vidare, gavs den första utgåvan av detta klassiska rollspel från Games Designers’ Workshop ut 1984. Spelet utspelade sig i en värld direkt efter att det Kalla Kriget plötsligt blivit varmt, och ett nytt Världskrig utbrutit. Spelarna antar rollen som, primärt amerikanska, soldater strandsatta i Polen efter att Natos motoffensiv hejdats, och nu önskar sig ta sig tillbaka till USA.
Något som dock är lättare sagt än gjort, då stora delar av Centraleuropa förvandlats till laglöst land när de olika centralmakterna kollapsat under trycket från kriget. Men även om spelarnas rollpersoner lyckas ta sig över Atlanten, så visar det sig snabbt att även USA drabbats hårt av kriget och skakas av ett förödande inbördeskrig.

Omslaget till den första utgåvan av Twilight:2000
Omslaget till den första utgåvan av Twilight:2000

En andra utgåva av spelet släpptes 1990, vilket vid sidan av en hel del regeländringar, även reviderade bakgrunden till krigsutbrottet för att passa in i den post-Kalla Krigsvärld som då rådde. 2008 släpptes en tredje utgåva av 93 Games Studio, vilka dock gick i konkurs två år senare.

The first edition of Twilight: 2000 was an iconic game for me back in the ’80s, and we are humbled and honored to work with Marc Miller and Game Designers’ Workshop to bring a new edition to life. The original game was really ahead of its time. Our goal is to build on the amazing sandbox survival gameplay and develop it further, making it more accessible using the tools of modern game design.

Tomas Härenstam

Nu har dock Fria Ligan tagit upp stafettpinnen, och verkar gå tillbaka till spelets rötter. Enligt förlaget ska spelet utspelas i en alternativ värld, där det misslyckade kuppförsöket mot Mikhail Gorbachev 1991 lyckas och Sovjetunionen inte avvecklas. Vid sidan av att låta rollpersonerna inleda spelet i Polen, så kommer det medfölja regler för hur man anpassar kampanjmiljön till andra länder, som t.ex. Sverige.

Förslag till omslaget

I arbetet med att utveckla den fjärde utgåvan av Twilight:2000, så kommer Fria Ligan att samarbeta med Amargosa Press, Far Future Enterprise och det polska förlaget Black Monk Games. De senare kommer vid sidan av att utveckla kampanjvärlden även ge ut en polsk utgåva av spelet. Bland utvecklarna av spelet hittar vid Tomas Härenstam, Chris Lites och Angus Abranson, medan Niklas Brandt står för illustrationerna, Tobias Tranell för kartorna och Martin Grip för omslaget.
Enligt uppgifter så kommer spelet lanseras under hösten, med – som vanligt nu för tiden – en kickstarterkampanj.

Källor:
Twilight:2000
Twilight:2000 – Roleplaying in the World War III That Never Was