Satt och bläddrade igenom ett gammal nummer av Sinkadus, när jag kom fram till annonssidan där diverse butiker gjorde reklam för sin verksamhet och sitt utbud av rollspelsrelaterade produkter. Bland alla dessa annonser, så var det en som speciellt fångade mitt intresse, nämligen den för Leksakshuset från min gamla hemstad Gävle. För även om det gått över tjugo år sedan verksamheten slog igen, så kan jag fortfarande komma ihåg den lätt smutsiga och slitna rödbruna matta som mötte en när man klev av rulltrappan som ledde ner till butiken. Det var här man fastnade på lunchrasterna eller efter skolan slutat, och spenderade resten av dagen med att bläddra igenom de visningsexemplar som butiken tillhandahöll, eller snackade skit med personalen.

Reklam från Leksakshuset i Gävle.
Reklam från Leksakshuset i Gävle.

Ursprunget till denna institution i Gävle, var när paret Eriksson som drev butiken Kaffekvarnen (som finns kvar än idag), fick möjlighet att hyra en intilliggande lokal och öppnade en leksaksbutik. Butiken som ursprungligen låg på Drottninggatan, var givetvis ett självklart besöksmål när man var inne i staden och då speciellt våningsplan två. Det var nämligen här man placerat allt som kunde intressera en kille i tioårsåldern, nämligen byggmodeller, saker till tågbanan, tvspel och med tiden även rollspel. Här trängdes den osannolika blandningen av äldre herrar, som ofta stod böjd över disken för att bläddra i den senaste katalogen från Märklin, med stojande skolungdomar.
Butikens stora dragplåster var deras visningsexemplar av tvspelet Atari 2600, som blev så populärt att man till slut tvingades ha det avstängt under skoltid, då det kom in klagomål om att elever skolkade för att spela. Huruvida det minskade skolandet låter jag vara osagt, eftersom det ofta var en rätt massiv kö fram till spelet redan innan skolorna stängde. När jag började högstadiet, så var det hit man åkte varje fredag efter skolan, och försökte armbåga sig fram till att få spela Centerpiede, Asteroids eller något annat av de tv-spel som då var populära. Speciellt mycket spelade blev det dock sällan, och vanligtvis så fick man stå och titta på när någon annan – och äldre – spelade. Men ibland hade man tur, så fick man möjligheten att själv få försöka förstöra den där fyrkantiga tusenfotingen eller skydda sina städer mot fientliga missiler och rymdskepp. Hur som helst, det roliga tog ofta slut när min mor, som jobbade i ett grannhus, tröttnat på att vänta och trängt sig fram genom högen av ungar och förklarat att det var dags att åka hem.

Asteroids till Atari 2600
Asteroids till Atari 2600 var ett av många spel som spelades på Leksakshuset

I mitten av 1980-talet flyttade verksamheten från de slitna och lätt sunkiga lokalerna på Drottninggatan, till det nyöppnade Winnhuset, Gävles första galleria. Här fick man tillgång källarplanet, och blev med detta en av Skandinaviens största leksaksbutiker, och delade lokal med Frasses, Skivbutiken, H&M och så vidare. Hobbyavdelningen som huserat på den gamla butikens våningsplan två, fick nu flytta ner ett steg, hade nu på allvar blivit en slags vallfärdsort för stadens ungar. Bytet av lokal, gjorde dock att de äldre tågentusiasterna, försvann och att allt mer av butikens hobbyutbud, riktades mot en yngre publik. Bytet av lokal sammanföll också med att rollspelshobbyn slog igenom på allvar, och något som ägaren var snabb med att fånga upp. Från att enbart sålt Äventyrsspels produkter, så utökades snart sortimentet med konkurrenterna i form av Titan Games och Lancelot Games, men också ett allt större utbud av engelska spel. Visst, utbudet kom aldrig i närheten av det som bjöds på Hobbyhuset i Uppsala eller Tradition i Stockholm, men för en svensk mellanstor stad, så var det alldeles lagom. Hur mycket tid och pengar jag spenderat på Leksakshuset, vill jag nog inte gå in på. Men förmodligen rör det sig om rätt omfattande siffror, speciellt som min gymnasieskola låg granne med Winnhuset. Man inledde även samarbete med stadens största rollspelsförening, Nordstjärnan, och upplät med lite ojämna mellanrum plats för medlemmar att demonstrera spelen i butiken. Själv deltog jag i ett antal sådana, bland annat när rollspelen Wstern och Wasteland skulle lanseras.
Som sig bör, så sammanföll slutet på denna institution med att intresset för hobbyn avtog. Ökade omkostnader och minskad försäljning av främst datorer och tv-spel, gjorde att hobbyavdelningen butiksyta minskades ned och flyttade in i butiken. I takt med att rollspelen ersattes med kortspel, så började antalet rollspel att försvinna ur butikens utbud, och försvann till slut helt och hållet. De sista åren av Leksakshusets existens, försökte man minska ner ytorna ytterligare, genom att upplåta den gamla hobbyavdelningen till en barnvagnsförsäljare. Men konkurrens från Valbo köpcentrum och ett minskat intresse av Gävleborna för Winnhuset, gjorde till slut att det blev omöjligt att driva butiken vidare. Lite i tysthet, och kanske inte helt oväntat, lades Leksakhuset till slut ned.
Försäljningen av rollspel i Gävle försvann dock inte helt med att Leksakshuset valde att överge hobbyn, ute i en obskyr lokal i Sörby-Urfjäll (ett industriområde), så drev en av de gamla delägarna till butiken en hobbybutik som vid sidan av byggmodeller, även sålde rollspel. Trots det lite ogästvänliga området, och oregelbundna öppettiderna, så blev jag snabbt en stamgäst och köpte en mängd böcker till rollspelet Vampire. Riktigt vad som hände med den här butiken är jag osäker på, då den bara upphörde med sin verksamhet en dag. Vid det laget hade jag dock lagt hobbyn i malpåse, och snart bar flyttlasset dessutom till Västerås.