As the primary starfighter of the Rebellion, the X-wing is a well-rounded machine that features powerful deflector shields and potent laser cannons, and can be armed with deadly proton torpedoes. The X-Wing Expansion Pack for the X-Wing Miniatures Game contains one striking X-wing miniature, plus its necessary cards, tokens, and dial. Also included are four skilled pilots, including one of the Rebellion’s most distinguished and capable pilots, Wedge Antilles.

This is not a complete game experience. A copy of the X-Wing Miniatures Game Core Set is required to play.

X-Wing Expansion Pack
X-Wing Expansion Pack

Dagens blogginlägg kommer ta en närmare titt på ett av de mest ikoniska rymdskeppen av dem alla i Star Wars, och som också fått gett sitt namn till spelet. Detta rymdskepp som gjorts odödligt genom sin medverkan i alla tre av de ursprungliga Star Wars-filmerna, där det spelar en avgörande roll i att förstöra Imperiets två dödsstjärnor. I filmen A New Hope, var det självaste Luke Skywalker vid spakarna, som efter att han använt kraften och räddats av Han Solo, kunde förstöra den första dödsstjärna, och i The Return of the Jedi, var det Wedge Antilles som tillsammans med Lando Calrissian lyckades förstöra den andra dödsstjärna under slaget om Endor.
Eftersom detta rymdskepp återfanns i grundlådan till Star Wars X-Wing Miniatures Game, så fanns det en del frågetecken om man verkligen behövde en till. Eller om man, då man i sådana fall skulle få en extra uppsättning TIE fighters (som jag kommer ta en närmare titt på i ett senare inlägg), skulle köpa en till grundlåda. Svaret på denna fråga, hoppas jag kunna besvara på i min recension av X-Wing Expansion Pack.
För att undvika otydligheter rörande vilka termer som gäller, så behåller jag de de engelska beteckningarna för de olika egenskaperna, förmågorna och så vidare. Detta är dels för att undvika oklarheter runt beteckningarna, men också för att ni läsare ska slippa mina hemsnickrade översättningar.

Som vanligt är expansionssetten till Star Wars X-Wing Miniatures Game fullpackade med godsaker.

Det första som slår en när man ska öppna expansionssetet, är att man inte snålat på själva förpackningen, som nästan känns som inbrottssäker och rejält tillsluten. Förpackningen öppnas enklast med hjälp av antingen en hobbykniv eller en sax, om man nu inte besitter större styrka än mig och bara sliter upp den. Som vi kommer få se i efterföljande recensioner, så är upplägget för expansionsseten till Star Wars X-Wing Miniatures Game, i stora drag lika för alla små rymdskepp. Vid sidan av själva modellen, så medföljer en snurrdisk, fyra (eller i vissa fall sex) pilotkort, uppgraderingskort, diverse brickor och en basplatta.

Egenskaper och manöverskivan för en X-Wing.

Alla X-Wing har samma egenskaper, tre i Attack Value, två i Agility, tre i Hull och två Shields. De kan använda sig av Fokus eller Target Lock i aktiveringsfasen, samt utrustas med en Astromech och Torpedo, och de unika piloterna kan även använda sig av Elit Talent. Det går också bra att utrusta alla X-Wingpiloterna med en Modification, av vilka det tyvärr inte följer med några i denna förpackning.
Som synes av snurrdisken till X-Wing, så är det ett hyfsat manöverdugligt rymdskepp, även om man endast har tillgång till tre gröna manövrar. Den enda röda manövern, som ger piloten Stress, är när man utför en så kallad K-Turn (eller u-sväng på svenska). Med andra ord, är möjligheterna att göra sig av med Stress, genom att välja en manöver som är färgad grön, begränsat för den pilot som använder sig av en X-Wing.

Wedge Antilles är en av de bästa piloterna i hela spelet.
Wedge Antilles är en av de bästa piloterna i hela spelet.

Den första piloten som vi ska titta närmare på är självaste Wedge Antilles, den legendariske X-Wing piloten som medverkat i alla de tre ursprungliga filmerna. Efter att han medverkat i slaget om Yavin, där den första Dödsstjärna förstördes, satte han tillsammans med Luke Skywalker upp Rouge Squadron. Efter att ha medverkat i evakueringen av Hoth, tog Wedge över befälet av Rouge Squadron, och ledde enheten i slaget om Endor, där som han som sagt bistod Lando. Utanför filmerna, i det så kallade Expanded Universe, som Disney valde att lägga ner när man köpte rättigheterna till filmerna av George Lucas, så medverkar Wedge flitigt i bokserien Rouge Squadron. En serie som jag först läste någon gång i mitten av 1990-talet, och nu håller på att läsa om…
Med detta är så dags att ta en närmare titt på pilotkortet för Rouge Leader själv, och det första man slås av är att Wedge har en Pilot Skill på nio poäng. Detta gör att han är medlem i en väldigt liten och exlusiv grupp i spelet, bestående av tre andra piloter ( Han Solo, Darth Vader och Soontir Fel) med en Pilot Skill på nio poäng. Det är dock inte enbart hans Pilot Skill som är imponerande, utan även hans förmåga. Wedge kan när han angriper, minska försvararens ”agility valure by 1 (to a minimum of ’0’)”, något som gör honom livsfarlig för sina motståndare. Vid sidan av att utrusta sin X-Wing med en Torpedo, Astromech och Modification, kan Wedge utrustas med en Elite Talent. Men kostar det, så smakar det och Wedge kostar 29 poäng, vilket gör att han är den dyraste X-Wing-piloten i spelet. Eftersom man vanligtvis endast har 100 poäng att köpa piloter för, så är Wedge redan utan extra utrustning och förmågor, en väldigt stor investering.

Garven Dreis, ledare för Red Squadron i A New Hope.
Garven Dreis, ledare för Red Squadron i A New Hope.

Den andra unika piloten är Garven Dreis, eller Red Leader som han kanske är mer känd som. Den åldrande befälhavaren för Red Squadron, som så när lyckades träffa Dödsstjärnans avgasport med sin torped, bara för att bli nedskjuten av självaste Darth Vader. Garven Dreis har en Pilot Skill på sex poäng, och kostar 26 poäng. Hans förmåga låter honom ”after spending a focus token, you may place that token on any other friendly ship at Range 1-2 (instead of discarding it)”. En habil förmåga, och intressant förmåga, då gratis brickor är aldrig fel i Star Wars X-Wing Minuatures Game. Garven kan utrustas med en Torpedo, Astromech och en Modification, men som förmodligen av kostnadsskäl inte har möjligheten att använda en Elite Talent. Något underligt, då Garven var en veteran från Klonkrigen, där flög med självaste Anakin Skywalker.

De båda generiska X-Wingpiloterna.

Vid sidan av de två unika piloterna, så medföljer även två generiska piloter, Red Squadron Pilot och Rookie Pilot, som även fanns med i grundreglerna. Red Squadron Pilot har en Pilot Skill på 4 poäng, och kostar 23 poäng. Den saknar någon specialförmåga, och kan utrustas med en Torpedo, Astromech samt Modification, men kan inte få en Elit Talent. Texten på kortet lyder Created as an elite starfighter squad, Red Squadron included some of the best pilots in the Rebel Alliance .
Rookie Pilot har en Pilot Skill på två, och kostar 21 poäng. Även den saknar någon specialförmåga, men kan utrustas med Torpedo, Astromech samt Modification, och kan likt föregående pilot, inte utrustas med en Elit Talent. Texten på kortet lyder: ”Designed by Incom Corporation, the T-65 X-Wing quickly proved to be one of the most effective military vehicles in the galaxy and a boon to the Rebellion”.

Vid sidan av de fyra piloterna, så medföljer det även två kort med Astromechs, två kort med Elite Talents och ett kort med ett Secondary Weapon. Några överraskningar vad man får för kort, i likhet med Magic the Gathering är det dock inte tal om, utan innehållet är samma för alla X-Wing Expansion Pack. Något min kära plånbok är tacksam för, även om det givetvis fanns en viss charm och sprätta upp förpackningarna till spel som Magic the Gathering eller Vampire, i jakt på något unikt kort ingen annan hade. Tanken är att de kort som följer med, antingen ska passa de förmågor och styrkor som piloterna eller rymdskeppen i förpackningen har. Något jag tycker Fantasy Flight överlag lyckats bra med, även om det inte alltid är de mest optimala korten som vi ska se i kommande recensioner.

Den generiska R5-Astromech medföljer i expansionen.
Den generiska R5-Astromech medföljer i expansionen.

Den första av de två Astromechs som följer med i expansionen, är den generiska R5 Astromech, vilken kostar en poäng. R5 Astromech förmåga lyder som följande: ”During the End phase, you may chose 1 of your faceup Damage cards with the Ship trait and flip it facedown”. En trevlig förmåga för endast en poäng, vilken möjligtvis kan förlänga livslängden för ditt rymdskepp.

Den generiska R5-Astromech medföljer i expansionen.
Den generiska R5-Astromech medföljer i expansionen.

Den andra Astromech som följer med i expansionen, är Red Leader Garvin Dreis egna R5-K6, och som kostar två poäng. Även denna unika Astromech har en förmåga som låter den ”After spending your target lock, roll 1 defense die. On an Evade result, immediately acquire a target lock on that same ship. You cannot spend this target lock during this attack.”. Även om R5-K6s förmåga är något slumpmässig, så är det ändå ett helt klart godkänt kort. Speciellt när man betänker att den endast kostar två poäng, och delar ut gratis Target Locks om du lyckas slå ett Evade Result på försvarstärningen.

Expert Handling, en Elite Talent.
Expert Handling, en Elite Talent.

Med i expansionen finns sedan två Elit Talents, vilka till skillnad från Astromechs inte är unika för denna expansionen, utan finns med i andra produkter. Den första Elite Talents vi ska ta en närmare titt på, är Expert Handling, som kostar två poäng. Texten på kortet lyder, ”Action: Perform a free barrel roll action. If you do not have the action icon, receive 1 stress token. You may then remove 1 enemy target lock from your ship.” Denna Elit Talent finns även med i Tie Advanced Expansion Pack, där den kanske känns mer användbar. För även om kortet ger X-Wingen tillgång till en manöver som den normalt sett inte har, vilken tillåter den att manövrera sig till en bättre position inför stridsrundan, så får piloten en Stressbricka. Med tanke på X-Wingens begränsade antal gröna manövrar, så kan den dels vara svår att bli av med och begränsar valmöjligheterna för rymdskeppet i den efterkommande rundan. Inte heller kortets andra förmåga, känns kanske inte heller helt klockren för en X-Wing, då de flesta av Imperiets rymdskepp saknar förmågan att nyttja Target Lock. Även om nyttan ökat i takt med att allt fler rymdskepp från Imperiet fått tillgång till Target Lock, och Fantasy Flight lanserat Scum & Villainy, så skulle jag kanske spendera mina två poäng på en annan Elit Talent. Med detta sagt, så kan Expert Handling rätt nyttjat, ge en X-Wing en viktig fördel mot sina fiender.

Marksmanship är en Elite Talent.
Marksmanship är en Elite Talent.

Marksmanship är den andra Elit Talent som finns med i expansionen, och vilken även återfinns i grundreglerna. Till skillnad från den ovan nämnda Elit Talent, så känns Marksmanship som ett mer användbart kort. Texten på kortet lyder: ”Action:When attacking this round, you may change 1 of your Focus results to a Critical Hit result and all your other Focus results to Hit results.” Med andra ord så ges här en stor möjlighet att öka chansen att slå ut en TIE Fighter, i en enda attack. I händerna på till exempel Wedge, är Marksmanship, ett otroligt potent vapen som kan orsaka stora problem för motståndaren, i synnerhet för skepp utan sköldar och vilka förlitar sig på ett högt värde i Agility för att undvika skador.

Proton Torpedoes
Proton Torpedoes

Det sista kortet som finns med i expansionen är Proton Torpedoes, vilken vid sidan av att finnas med i grundreglerna, även återfinns i andra expansioner. Proton Torpedoes kostar fyra poäng, har fyra i Attack Value, och kan endast användas inom avstånd 2-3. Texten på detta kort lyder: ”Attack (Target Lock): Spend your target lock and discard this card to perform this attack. You may change 1 of your Focus results to a Critical Hit result”. Även om Proton Torpedoes är ett kraftfullt vapen, så är den förhållandevis dyr och endast verkligen effektiv mot skepp som saknar shields. För egen del så anser jag inte att priset inte riktigt vägs upp av kostnaden, då en X-Wing redan har förmågan att slå ut en TIE Fighter i ett angrepp.

Är då denna expansion något man måste ha, eller något man klarar sig utan? Jag skulle nog vilja säga att den är väl värt sitt pris, i synnerhet om du nu tänkt spela Rebellalliansen. Både Garven Dreis och Wedge Antilles är två värdefulla piloter, där den sistnämndas förmåga verkligen kan ställa till det rejält för motståndarna. I takt med att allt fler rymdskepp introduceras, så har tyvärr X-Wing, fått se sig ersatta av nyare och mer kraftfullare skepp. Trots det så tycker jag ändå det är ett slagkraftigt rymdskepp, som har några av de mest kända, även utanför Star Wars-kretsar, piloterna i spelet. Rätt använt, kan en X-Wing med lite tur och skicklighet, utgöra ett stort mot de flesta rymdskepp i spelet. För egen del, så uppvägs dock alla dess eventuella brister och tillkortakommanden mot mer nyare skepp, av den otroligt höga nostalgifaktorn.
Det här är ett skepp som är så synonymt med Star Wars, att det är ett måste, oavsett om man tänkt använda det eller inte, något alla måste ha i samlingen.