Det har kanske inte undgått någon att det just nu sveper en retrovåg över Rollspelssverige, och att många gamla titlar får ett nytt liv. Efter framgångarna med bland annat Mutant: År Noll och retroversionen av gamla klassiska Drakar och Demoner, så har det nu blivit dags att skaka liv i ytterligare gamla titlar. Men det är inte tal om att återuppliva något nytt spel från Äventyrsspel, utan istället har man vänt sig till uppstickaren Lancelot Games och deras postapokalyptiska spel Wastelands.

Omslaget till rollspelet Wastelands från Lancelot Games.
Omslaget till rollspelet Wastelands från Lancelot Games.

Skrivet av Stefan Burström och Anders Blixt, utspelas Wastelands i en inte allt för avlägsen framtid, i vilken rymdvarelserna Byrr erövrat världen. Utanför de områden som Byrr kontrollerar, har civilisationen fallit samman och det råder kaos och anarki. I detta ödeland, slåss nu mänskligheten inte bara mot rymdvarelserna, utan även mot varandra i kampen om de snabbt sinande högteknologiska föremål som finns kvar. Lite väl förenklat, så kan man sammanfatta kampanjvärlden till Wastelands, som vad resultatet skulle bli om man slog samman tv-serien V med filmerna om Mad Max.
Men nu är det alltså dags för detta klassiska, om än kanske lite bortglömda, spel, att få ett nytt liv. Bakom hela projekt återfinns Douglas ”Tuppen” Rennerstein, vars nystartade företaget Galahad Games, även äger rättigheterna till Lancelot Games övriga produkter (med undantag för rollspelet Western). Enligt Rennerstein, så är tanken att lansera en kickstartkampanj under våren, och att arbetet med att färdigställa regler och trycka spelet, ska vara klart lagom till slutet av 2017.

Douglas "Tuppen" Rennerstein
Douglas ”Tuppen” Rennerstein

Någon direkt retroutgåva är det dock inte tal om, då den nya utgåvan inte kommer nyttja den gamla spelmotorn, istället är det tänkt att spelet ska byggas runt spelmotorn FATE. Däremot planerar man inte peta allt för mycket i själva kampanjmiljön, utan endast uppdatera denna så att den känns mer anpassad för 2017. Till skillnad från originalversionen, så kommer man dock förlägga kampanjmiljön till Sverige och inte Tyskland och Centraleuropa.
Några planer att ge ut Khelataar finns det dock inte enligt Rennerstein, som säger att ”just nu är planen att få ut Wastelands. Vad som händer sen, får vi se. Vi har spånat om att kanske göra som bland annat Fria Ligan, och lansera Wastelands internationellt.”

Källa:
Galahad Games