I våras valde Games Workshop att skaka liv i det klassiska brädspelet Blood Bowl, och nu är det dags för en ny gammal favorit från mitten av 1990-talet att göra comeback på butikshyllorna. Som rubriken på dagens inlägg skvallrar om, så kanske vissa av er redan listat ut så kommer Games Workshop att damma av kultspelet Necromunda.

Logotyp för Necromunda - Underhive

Necromunda: Underhive – Games Workshops kommande figurspel

För de av er läsare som inte är allt väl bevandrade i företagets tidigare spel, eller nya i hobbyn, så tarvar kanske spelet en kortare beskrivning. Necromunda utspelas i samma universum som Warhammer 40k, och tar spelarna till en värld förödd av miljöförstöring. Som sig bör i en dystopisk och postapokalyptisk framtidsskildring, så är detta av företagen sönderexploaterade ödelandskap, hemvist för gigantiska städer (hives). Dessa gigantiska städer, som kan sträcka sig flera kilometer upp i skyn, fyller endast en enda funktion, tillverka vapen och annan utrustning åt Imperial Guards och Space Marines. Städerna är uppdelade i olika hus, eller gillen, som inte bara håller noga kontroll över tillverkningen och fördelningen av mat till arbetarna, utan även själva befolkningen. Det är således upplagt för intriger och konflikter, som skulle få vilken italiensk renässansfurste som helst att bli grön av avund.

Omslag till originalversionen av Necromunda.

Omslag till originalversionen av Necromunda.

Men medan kampen mellan de olika husen förs via indirekta medel i de övre delarna av städerna, så är konflikten mellan dem mer handgriplig ju längre ner man kommer. I städernas praktiskt taget laglösa bottenregionerna, även kallat Underhive, så pågår våldsamma gatustrider mellan gängmedlemmar knutna till de olika husen i de övre regionerna. Det är också nu som spelarna kliver in i handlingen, och tar kontrollen över något av dessa gäng.

FW-OpenDay-NecArt5js-289x500

Illustration av en medlem från House Escher.

Inte helt olikt Games Workshops övriga spel, så talar vi om ett figurspel med en massa plastfigurer, tärningar och mätstickor av plast. Men till skillnad från till exempel Warhammer Fantasy Battle System och Warhammer 40k, så är det inga arméer spelaren kontrollerar, utan små kriminella gäng av ett par karaktärer med specifika förmågor och uppgifter. Men det som främst fångade mitt intresse var möjligheten att väva in spelet i en längre kampanj, där man kunde utveckla sitt gäng genom att köpa nya vapen eller cybernetiska förmågor. Något som i stora drag saknats i Warhammer Fantasy Battle System eller Warhammer 40k. Att sedan Necrumunda, med sina strider i byggnader eller på våningsplan, erbjud ofta mer intensiva strider än de övriga spelen, gjorde förstås sitt.

House Escher

Medlemmar ur House Escher.

Så, vad erbjuder då Games Workshop oss köpare med det kommande spelet då? Tja, med i spelet följer figurer från två av de gäng som gör Underhive till en mer eller mindre livsfarlig plats att välja som semesterort. Nåväl, de två gäng som ska göra upp i grundlådan är medlemmar ur House Escher och House Goliath. Huruvida Games Workshop kommer skaka liv i fler av husen från originalspelet, återstår att se, men det är väl tämligen troligt.

House Goliath

Medlemmar ur House Goliath

Bloggen är nu nyfiken på vilka fler spel från det förgångna, som Games Workshop tänker skaka liv i, Gorkamorka?

Källor:
Breaking News: Necromunda Returns!
Necromunda (Svenska Wikipedia)
Necromunda (Engelska Wikipedia)