Uppmuntrad av fyndet av brädspelen Talisman och He-Man and the Masters of the Universe, så fortsatte jag letandet efter intressanta spel på diverse loppisar här i Västerås. Något som skulle visa sig lyckat, då jag redan veckan efter fyndet på Myrorna, blev dags att återigen släpa hem ett brädspel till samlingen. För bland alla leksaker och pussel, så låg en låda med en titeltext som väckte mitt intresse – ”Assassin! Det slutliga spelet”. Medan jag skyndsamt befriade butikshyllan från dess ockupant, så försökte jag utan framgång gräva runt i hjärnan efter vad det var som lät så bekant med spelet.

Assassin – det slutliga spelet
Assassin – det slutliga spelet

Försöket att finna svaret på gåtan i min virriga hjärna, förblev tyvärr fruktlöst och jag bestämde mig därför leta upp svaret på internet. Fram plockades mobilen, samtidigt som jag kollade igenom innehållet i lådan, som såg ut att ha varit sparsamt använt. Med hjälp av Google, så löstes mysteriet, det var nämligen ett lätt kontroversiellt spel och vilket tydligen skyndsamt plockats bort från butikshyllorna under julhandeln i början av 1980-talet. Kombinationen av spelets upplägg, och lådans layout, gjorde att Alga valde att ta bort spelet från sitt utbud. Man kan givetvis undra varifrån Alga fick idén att i början av 1980-talet, när debatten krigsleksaker lett till ett inofficiellt förbud för leksaker med modernt krigstema, ge ut ett spel som går ut på att spelarna ska försöka lönnmörda varandra i spelet.

Arcano Labini är en av många lönnmördare du kan hyra för att avpollettera dina motspelare.
Arcano Labini är en av många lönnmördare du kan hyra för att avpollettera dina motspelare.

Men det råder också vissa tveksamheter rörande spelets layout, då den springande mannen i hårkorset på lådans framsida i kombination med den röda bakgrunden, kan tas för ett hakkors. Kombinerat med texten ”Det slutliga spelet”, så kan man givetvis anta att det inte föll i allt för god jord.
Personligen har jag aldrig spelat ”Assassin! Det slutliga spelet”, men visst blir man lite sugen när man bläddrar runt bland de olika lönnmördare man kan hyra. Omdömet på internet, verkar dock vara att ”Assassin! Det slutliga spelet” är mer eller mindre ospelbart, får se om man lyckas lur…övertala någon att spela det i framtiden.