Allt sedan Arnold Schwarzenegger lämnade sin post som guvernör i Kalifornien, så har det florerat rykten om att han ska återvända i rollen som Robert E. Howards ikoniska barbar Conan. En roll som han gjorde i kultklassikern Conan the Barbarbian (1982), och sedan upprepade i den klart sämre uppföljaren Conan the Destroyer (1985). Tanken var att han sedan skulle återvända för en tredje film, men vid det här laget hade hans kontrakt med filmbolaget De Laurentiis löpt ut efter filmerna den bedrövliga Red Sonja (1985) och Raw Deal (1986). Eftersom Schwarzenegger inte var speciellt intresserad av att förnya kontraktet, så fick helt planerna på en tredje Conan-film hamnat i något som i Hollywoodkretsar kallas för Development Hell, eller utvecklingshelvetet, det vill säga att filmbolagen är intresserade, men inte så intresserade att de är villiga att backa filmen. Det blev väl inte heller bättre av att fantasy-genren var stendöd under stora delar av 1990-talet. Först i slutet av 1990-talet så plockades manuset upp från fryslådan, omarbetades och förvandlades till den mindre lyckade filmen Kull the Conquerer  (1997).

Affisch för filmen "Conan the Barbarian" (1982)
Affisch för filmen ”Conan the Barbarian” (1982)

Fansens förhoppningar om att den ikoniska barbaren skulle återvända till den vita duken vaknade återigen till i liv i slutet av 1990- och början av 2000-talet, när rykten om att Schwarzenegger kunde vara på väg att göra comeback som en åldrad Conan i filmen King Conan: Crown of Iron. Men, planerna som av allt att döma kommit förhållandevis långt, grusades helt och hållet i och med att det österrikiska muskelberget från Thal satsade på en karriär som politiker och ställde upp i guvernörsvalet i Kalifornien.Efter att inte kommit någonvart med filmrättigheterna, tvingades Warner Bros lägga ner hela projektet.
Det blev istället Millennium Films som fick föra facklan vidare, när man 2007 köpte rättigheterna från Paradox Entertainment, och började fila på en ny film om Conan. Efter att ha kontrakterat den tyska regissören Marcus Nispel (som bland annat regisserat nyinspelningen av The Texas Chainsaw Massacre, och låtit muskelberget Jason Momoa (kanske mest känd som Ronon Dex i Stargate Atlantis och Khal Drogo i Games of Thrones) axla rollen Conan, så återvände barbaren till den vita duken med en nyinspelning av Conan the Barbarian (2011). Mina långt ställda förväntningar på filmen infriades tämligen omgående, och inte heller verkar den rönt någon större framgång hos vare sig kritikerna eller fansen.

Jason Momoa som Conan.
Jason Momoa som Conan.

Med det är vi tillbaka där vi började, nämligen med att Schwarzenegger lämnade posten som guvernör, och återvände till filmvärlden. För det drog igång en bokstavlig flodvåg av mer eller mindre välgrundade rykten om en kommande Conan-film med Schwarzenegger i huvudrollen. Men efter år av rykten om en kommande film, så drogs proppen ur projektet i april 2017, när producenten Chris Morgan tillkännagav att Universal dragit sig ur filmprojektet, men att han inte uteslöt en tv-serie baserad på Howards karaktär.
Ett medium som inte är helt okänd mark för Conan, då det på 1990-talet gjordes tre(!) försök att lansera en serie baserad på Howards verk som tv-serie. Det första försöket, och det mest långlivade, kom i form av den animerade serien Conan the Adventurer vilken hade premiär 1992 och lades ner 1994 efter 64 avsnitt. Det andra försöket med Conan som animerad tv-serie var Conan and the Young Warriors, vilken tog vid där den förra slutade, men lades ner samma år efter endast tretton avsnitt. Det senaste försöket med Conan som tv-serie kom 1997 i form av Conan the Adventurer, vilket till skillnad från de tidigare serierna var denna serie otecknad, med den tyske bodybuildern Ralf Möller i rollen som Conan. Efter tjugotvå avsnitt var det slut på det roliga, och serien lades ner.

Amazon Prime Logotype
Amazon Prime Logotype

Men nu är det alltså dags igen, och Amazon verkar verkligen satsa på fantasykortet, då man tidigare tillkännagett att man tänker ge ut en tv-serie baserad på J.R.R. Tolkiens verk. Till denna serie, som än så länge saknar ett namn, är utvecklad av Ryan Condal, Michel Sapochnik och Warren Littlefield, vilka alla har ett fullspäckat CV vad gäller arbete inom fantastik-genren. Om än Condals bidrag till filmen Hercules med Dwight Jones i huvudrollen, inte var mycket att skryta om. Med på tåget återfinns även en för svensk rollspelspublik känd person, nämligen Fredrik Malmberg.
Vem som ska spela den ikoniska barbaren är idag okänt, men enligt rapporter från USA, så är det tänkt att serien ska utforska Conans historia och återvända till hans litterära bakgrund. Om än jag vanligtvis brukar försöka hålla mig nykter och inte sväva ut i allt för stora förväntningar, så är det ändå svårt att inte försvinna iväg i rätt högt flygande förväntningar. Böckerna om Conan, som jag kom i kontakt med på allvar efter att Äventyrsspel gett ut dem på svenska, har alltid haft en speciell plats i min bokhylla. Så det ska bli intressant att följa det här projektet, och se vad det hela leder fram till.

Källor:
Amazon is Developing a CONAN THE BARBARIAN Series!
Conan the Barbarian TV Series In Works At Amazon From Ryan Condal, Miguel Sapochnik & Warren Littlefield
Conan the Adventurer (animated series)
Conan and the Young Warriors
Conan the Adventurer (1997 TV series)
Conan the Barbarian