Onsdagar brukar innebär att några av Västerås loppisar öppnar dörrarna, och jag har därför som vana att passa på att besöka några av dessa. En av dessa är Stadsmissionens butik, där man emellanåt kan göra riktigt intressanta fynd emellanåt. Framme vid bokavdelningen, så styrde lotsade jag mig fram till Fantasyhyllan (som även innehåller scifi och skräcklitteratur), när jag såg en bunt böcker av J.R.R. Tolkien. Bredvid två extremt slitna pocketutgåvor av böckerna ”Sagan om Ringen” och ”Sagan om de Två Tornen” från AWE/GEBERS ”Tolkien-bibliotektet”, så fanns tre böcker till i samlingen samt ”Silmarillion”.

Catch of the day
Catch of the day


Av de tre böckerna som jag inte hade i samlingen, har jag nog bara sett en av böckerna, nämligen ”Gillis Bonde från Ham”. De övriga två böckerna ”Åke Ohlmarks Tolkien-lexikon med allt från Alvhem till Örtplyte” och ”Om Beowulfsagan” har gått mig fullständigt förbi. Visst, jag är medveten om Tolkiens intresse för den anglosaxiska sagan om Beowulf och hans äventyr, men inte att det fanns fyra essäer om honom skrivna av Tolkien på svenska.

Åke Ohlmarks Tolkien-lexikon från Alvhem till Örtplyte
Åke Ohlmarks Tolkien-lexikon från Alvhem till Örtplyte (1976).

Men det var den andra boken som verkligen väckte mitt intresse var ”Åke Ohlmarks Tolkien-lexikon med allt från Alvhem till Örtplyte”. Inte bara för att även denna gått mig fullständigt förbi, utan också för det hiskeligt fula omslaget signerad Sven O Gripsholm. Scenen som pryder omslaget ser ut att vara hämtat från höjdpunkten i slaget om Minas Tirith, när Häxmästaren av Angmar förbereder sig för att storma in i Gondors huvudstad och hejdas av Gandalf. En händelse som här skildras som ett möte mellan en gammal och spöklik Gandalf(?) sittandes på vad som ser ut som halvdöd häst, som lite lamt räcker ut handen mot en svartklädd person med lysande huvud och ridandes på något som för tankarna till en hybrid mellan en ödla och spindel. På väggen ser vi skuggan av en svärdsbeväpnad person som sträcker fram sin osymetriskt långa arm.

Christian Dior, skönhetens fader
Christian Dior, skönhetens fader, varför vem och hur har det med Tolkiens verk att göra?

Väl hemma så blev inte förvirringen mindre, märk väl bokens titel, ”Från Alvhem till Örtplyte”. Men när man börjar läsa i boken, som hänvisar till alla Tolkiens verk på svenska vid tidpunkten för att boken släpptes 1975, så inser man att boken inte alls börjar med Alvhem eller slutar med Örtplyte. Boken inleds med Abel, som figurerar i Beowulf, och slutar med Övrakull. Mycket mystiskt måste jag säga. Som vanligt när det gäller Ohlmarks, så har det letat sig in både fel och en och annan brist i denna bok. En snabb sökning på nätet gör gällande att en stor del av materialet förmodligen är på ett eller annat sätt felaktiga, men å andra sidan, det är Ohlmarks, så förhoppningen att det skulle varit annorlunda, var inte så höga.

Silmarillion av J.R.R. Tolkien från 1979.
Silmarillion av J.R.R. Tolkien från 1979.

Det vore dock spännande att någon dag sätta sig ner med denna bok och ta en närmare titt på vad Ohlmarks kokat ihop. Av det lilla jag bevittnat, så har den här boken förmodligen potential att bli en smått frustrerande läsning. Men, man ska ha ett öppet sinne sägs det, och jag får väl försöka ha någon liten lucka öppen när det blir dags att sätta sig ner och gå igenom boken.

Om Beowulfsagan
Om Beowulfsagan, fyra essäer om den anglosaxiska sagan om Beowulf (1975)