BBC America har släppt de första bilderna Watch, från filmatiseringen Terry Pratchetts romansvit om Nattvakten i Ankh-Morkpork. Ledd av Samuel (eller Sam) Vimes, så får vi stifta närmare bekantskap med staden Ankh-Morkporks bespottade nattvakter i romanen ”Guards! Guards! (svensk titel: I lagens namn) från 1989.

Angua och Morot patrullerar gatorna i Ankh-Morkpork. Bild från BBC America.
Angua och Morot patrullerar gatorna i Ankh-Morkpork. (Bild från BBC America)

I rollen som Sam Vimes så ser vi Richard Dormer, kanske mest känd som Beric Dondarrion i HBO:s hyllade filmatisering av A Song of Ice and Fire, medan kapten Morot (engelska Carrot) spelas av Adam Hugill och Angua von Überwald spelas av Marama Corlett.

Angua (Marama Corlett) och Cherry (Jo Eaton-Kent). Foto: BBC America.
Angua (Marama Corlett) och Cherry (Jo Eaton-Kent). Foto: BBC America.

Som konstapel Cherry Littlebottom (vilken gör sin debut i boken Feet of Clay, svensk titel På lerfötter), spelas i serien av Jo Eaton-Kent. Av bilderna att döma så saknas tyvärr trollet Detritious, som gjorde sin debut i Skivvärlden i boken Moving Pictures (svensk titel: Rörliga bilder), vilket jag kan tycka vara lite trist. Som nattvaktens antagonist ser vi Sam Adewunmi som skurken Carcer Dun, vilken ursprungligen introducerades i boken Nightwatch från 2002 och vilken inte kommit ut på svenska. Rollen som Lady Sybil Ramkin, med vilken Vimes gifter sig med i slutet av boken Men at Arms (svensk titel I lagens tjänst), ser vi Lara Rossi.

Sam Adewunmi spelar nattvaktens antagonist Carcer Dun. Bild från BBC America.
Sam Adewunmi spelar nattvaktens antagonist Carcer Dun. Bild från BBC America.

Miljömässigt så verkar tv-serien utspelas i vad som bäst kan liknas vid en slags post-apokalyptisk-fantasy-steam-cyberpunkvärld, vilket kan tyckas bryta lite om den fantasyinspirerade värld som Pratchett målade upp. Även om det ska påpekas att utvecklingen gled allt mer och mer mot en slags 1800-tals setting mot slutet. Något som bekräftas av bilderna på karaktärerna, bland annat ser vi Adewunmi som Caracer Dun omgärdad av två personer som ser verkar bära modern kravallpolisutrustning, medan man kan skymta en ringbrynja på Morot.
Serien har regisserats av Brian Kelly (Outlander), Emma Sullivan (Doctor Who) och Craig Viveiros (Agatha Christie’s samt Then There Were None), medan manus skrivits av Simon Allen (The Musketeers). Serien består av åtta avsnitt och premiären kommer ske någon gång under 2020.

Lara Rossi som Lady Sybil Ramkin

Källor:
First Look Photos: BBC Americas’ ’The Watch’ starring Richard Dormer