Alla som läst någon som helst utbildande skräcklitteratur, torde på något sätt förstå att den här idén…inte är en bra idé.
”Vilken idé?” säger du kanske.
”Att ge röst åt en mumie som varit död i typ 3000 år!” säger jag då.
”Vad menar du med det?” säger du kanske.
”Har du inte sett filmen Mumien från 1932 med Boris Karloff?”

Forskare vid Royal Holloway, University of London, University of York samt Leeds Museum, har med hjälp av avancerad 3D-teknik lyckats återskapa rösten på en 3000 år gammal mumie. Mumien ifråga är kvarlevorna av Nesyamun, vilken var präst, skriftlärd och rökelsebärare vid det fornegyptiska tempelkomplexet vid Karnak runt 1100 f.v.t.. Som en Waabpräst, så hade han nått en form av renhet som tillät honom att närma sig statyn av Amun, i de mest heliga delarna av templet.
Nesyamun levde under Ramses XI:s tid (ca 1103/1099 f.vt. och 10700/1069 f.v.t.), den siste av Egyptens tjugonde dynasti, en period över vilken vi har hyfsad dokumentation över och som av allt att döma var en orolig tid i Egypten. Efter sin död mumifierades och begravdes Nesyamun som förberedelse för sitt efter döden.

 Nesyamuns mumie på Leeds museum. Bildkälla: Leeds Museum and Galleries.
Nesyamuns mumie på Leeds museum. Bildkälla: Leeds Museum and Galleries.

Ursprungligen del av en trio mumier vid Leeds Museum, är kvarlevorna efter Nesyamun, de enda som klarade sig oskadda efter att delar av museet förstördes under Luftwaffens bombningar av Leeds 1941. Eftersom kvarlevorna och kistan är i så bra kondition, så har både Nesyamuns kista och kvarlevor varit fokus för flertalet studier.
Vilket förstås leder oss tillbaka till vart vi började, nämligen försöken att återskapa Nesyamuns röst. Som präst vid Karnak, så måste Nesyamun haft en kraftig röst för att kunna genomföra de nödvändiga ritualerna, vilka ofta involverade sång. Nu har man alltså lyckats återskapa hans röst genom att återskapa Nesyamuns röstkanal med en 3D-printer. Efter att kvarlevorna skannats med hjälp av datortomografi vid Leeds Allmänna Sjukhus, kunde man konstatera att Nesyamuns röstkanal var tillräckligt intakt för att kunna rekonstrueras. Rösten genereras genom att använda sig av ett liknande system som används för att genera tal åt personer som till exempel drabbats av struphuvudcancer, och tvingats operera bort struphuvudet.
Nästa steg i utvecklingen är enligt professor Fletcher ”generate words and string those words together to make sentences”.

Trailer för filmen Mumien från 1932 med Boris Karloff i huvudrollen

Otvivelaktigt intressant, men för alla som är bara hjälpligt bevandrad i skräcklitteratur, något som också varit ett återkommande tema i såväl filmer som böcker. Det främsta exemplet, är kanske filmen ”The Mummy” (Mumien, 1932) med självaste Boris Karloff i huvudrollen. I denna klassiska skräckfilm, så lyckas några arkeologer under ledning av sir Joseph Whemple, väcka prästen Imhotep (Karloff) till liv efter att man läst högt från ”Toths skriftrulle”.
Förklädd som egyptiern Ardath Bey, lyckas han tio år senare övertala sir Joseph son Frank (David Manner) att lokalisera gravkammaren för sin älskarinna prinsessan Ankh-es-en-Amon.
Efter att man framgångsrikt grävt ut gravkammaren och ställt ut innehållet på museet i Kairo, träffar han Helen Grosvenor (Zita Johann), en halv-egyptiska som påminner utseendemässigt om hans älskade prinsessa. Han planerar nu att döda och mumifiera henne för att sedan återuppliva henne och göra henne hans odödliga brud.

Brendan Fraiser (Rick O'Connell), Rachel Weisz (Evelyn Carnahan) och John Hannah (Jonathan Carnahan)
Brendan Fraiser (Rick O’Connell), Rachel Weisz (Evelyn Carnahan) och John Hannah (Jonathan Carnahan) från filmen The Mummy (Mumien, 1999).

Som en av de många tidlösa klassikerna från Hollywoods storhetstid på 1930-talet, så har filmen spelats in otaliga gånger. Senast 2017 med Tom Cruise, Sofia Boutella och Russell Crow i filmen The Mummy, som också var tänkt att bli startskottet för Dark Universe, Universal Pictures ciemantiska filmuniversum för sina monsterfilmer.
Även om filmen sågades vid fotknölarna av en hyfsat enig kritikerkår, så var The Mummy den 23:e mest inkomstbringande filmen 2017. Men trots att den genererade inkomster runt 410 miljoner dollar, så gjorde ändå Universal en förlust på nästan 95 miljoner på grund av produktions och reklamkostnader. Någon speciellt minnesvärd film är knappast The Mummy från 2017, och brädas med råge av föregångaren från 1999 med bland annat Brendan Fraser och Rachel Weisz i huvudrollerna. Till skillnad från den grådaskiga och trötta filmen från 2017, så endast verkar fungera som en dålig introduktion till Dark Universe, så är filmen från 1999 fortfarande klart sevärd.

Omslaget till Weird Tales i vilken novellen publicerades i.

Det finns förstås också en lovecraftisk koppling till berättelsen, 1924 skrev H.P. Lovecraft tillsammans med Harry Houdini kortnovellen ”Imprisoned with the Pharahos” (även kallad ”Under the Pyramids” eller ”Entombed with the Pharaohs”. I novellen som är spökskriven av Lovecraft, och i stora delar kom till efter att både Weird Tales utgivare J.C. Heneberger och H.P. Lovecraft var i stort behov av pengar, berättar Houndin om vad han råkade ut för under en resa till Egypten i januari 1910. Efter att ha blivit lurad till Giza en mörk natt av sin egyptiske guide, blir han kidnappad och kastas ned i ett djupt hål. När han slutligen vaknar, så inser han att han befinner sig under den Stora Sfinxen i Giza. Under sina försök att fly från fångenskapen, så ser han en armé av varelser som är till hälften människor och till hälften mumifierade djur, vilka leds av de egyptiska faraonerna Khephren och Nitokris.
Houdini blev av allt att döma så imponerad av Lovecrafts korta novell, att han senare fortsatte att erbjuda författaren fler jobb. Bland annat bistod Lovecraft Houdini med en artikel i vilken den berömda utbrytarkonstnären kritiserade astrologi och boken ”The Cancer of Supersitition”.

Hur som helst, det känns otvivelaktigt som om denna historia, med en viss twist, skulle kunna nyttjas till ett äventyr till Call of Cthulhu, CHOCK eller något annat skräckroll!. Tänk om mumien börjar tala på egen hand, och lägger besvärjelser som väcker andra mumier på museet? Möjligheterna är oanade…

Källa:
Mummy return: Voice of 3,000-year-old Egyptian priest brought to life
Nesyamun
Ramses XI
The Mummy
The Mummy (2017)