Onsdagar är vanligtvis loppisdagar, och gårdagen var således inte annorlunda. Efter några ärenden nere på stan, så var det dags för den sedvanliga kollen vad Västerås bestånd av loppisar och second handbutiker har att erbjuda. Efter att dragit en nitlott på Myrorna bar det av till Stadsmissionen, som emellanåt kan bjuda på en och annan överraskning. I synnerhet som priserna, till skillnad från Myrorna, fortfarande gör att man kan göra ett och annan fynd till ett överkomligt pris.

Expansionen Svea Rike Batalj
Expansionen Svea Rike Batalj

På vägen dit, av någon oklar anledning, så kom jag att tänka på det gamla brädspelet Svea Rike. Utvecklat i slutet av 1990-talet av Dan Glimne (som även var mannen bakom Drakborgen) och Henrik Strandberg (vid detta laget veteran från Äventyrsspelstiden som bland annat skrivit Drakar och Demoner Ivanhoe), så gavs Svea Rike ut av förlaget Casper. Svea Rike är ett spel för tre till fem personer, som skildrar tiden från Gustav Vasas tontillträde 1523 till Karl XIII:s död 1818, och låter spelarna kontrollera en av fem adelsätter under 300 år av svensk historia. Den spelare som genom att kombinera sin ätt och rikets bästa lyckats samla på sig mest anseendepoäng, vinner spelet. Enligt baksidan på lådan, så tar ett parti Svea Rike runt en och en halv timme till två timmar.
Innan Target Games, som ägde varumärket Casper, lade ner verksamheten 1999, så gavs expansionen Svea Rike Batalj ut, vilket var den första och enda expansion som gavs ut. Vid sidan av det fysiska brädspelet, så har det också getts ut tre stycken datorspel baserat på Svea Rike, varav det senaste kom ut 2000. och vilket är en föregångare till Paradox Entertainments kanske mer kända Europa Universalis-serie.
Medan jag tyvärr bara spelat brädspelet en gång, vilket var i samband med att det köptes in, så har spelat både Svea Rike II och Svea Rike III ett stort antal gånger. Riktigt varför jag inte fastnade för brädspelet har jag glömt, måste säga att jag har väldigt vaga minnen av spelet. Mycket mer än att det var ett lite småsegt spel som drog ut lite väl på tiden, och därför kanske inte heller fick så många fler chanser.

Omslaget till Svea Rike från Casper.
Omslaget till Svea Rike från Casper.

Hur det nu kommer sig att jag, kanske 20 år senare, tänkte att det kunde vara trevligt att hitta expansionen Batalj är höljt i dunkel. Kanske var det för att förra gången jag var där, så hade de ett exemplar av grundreglerna, och jag därför tänkte det kanske fanns en chans att personen också lämnat in expansionen.
Nåväl, väl framme så visade det sig att önskan faktiskt skulle bli uppfylld. För i hyllan med brädspel, så låg ett exemplar av Svea Rike Batalj, med texten ”OK” på prislappen. Eftersom personalen ofta tejpar ihop lådorna rätt ordentligt, och jag känner att leva farligt, så plockade jag skyndsamt på mig den lilla lådan och gick och betalade. Kanske bara är jag, men vanligtvis lita på personalens omdöme, då de brukar var sanningsenliga med vad de skrivit på lådorna.

Spelplan i form av en karta över Tyskland som används för plundringsreglerna.
Spelplan i form av en karta över Tyskland som används för plundringsreglerna.

Väl hemma så plockades den ständigt välanvända unboxing knife fram, och tejpen avlägsnades försiktigt. Som jag förväntat mig så var innehållet komplett, och förmodligen aldrig använt. En snabb genomgång av de fåtaliga recensioner jag kunde hitta på nätet som rör såväl spelet som dess – enda – expansion, gör gällande att den kanske inte nödvändigtvis tillför spelet något speciellt, annat än att tiden det tar att spela klart ett parti förlängs betänkligt.
Precis som namnet på expansionen antyder, så ger Svea Rike – Batalj spelarna möjligheten att spela igenom striderna och inte bara låta tärningen avgöra utgången. Vilket gör att man nu får möjlighet att förvandla delar av Svea Rike till ett strategispel. Det medföljer även ett antal nya kort och regler för plundringståg i Tyskland, samt en vändbar spelplan avsedd för de nya fältslagsreglerna.

Spelplanen som används för fältslagsreglerna.
Spelplanen som används för fältslagsreglerna.

Tyvärr medföljer ingen som helst information om när expansionen gavs ut, eller vem som skrev reglerna. En kanske inte allt för kvalificerad gissning är väl att Dan Glimne och/eller Henrik Strandberg låg bakom regelexpansionen, och att det gavs ut strax innan Target Games valde att lägga ner verksamheten. Vilket skulle göra att Svea Riket – Batalj landade i butikerna någon gång mellan 1997 och 1999, och att det därför blev den första och enda expansionen till spelet. Av en snabb koll på nätet, så lutar jag lite åt att expansionen förmodligen kom relativt sent, då det verkar vara en rätt åtråvärd expansion.
Efter att Target Games lade ner verksamheten, så har utgivningen av Svea Rike tagits över av Användbart Litet Företag.

Brickor och spelplan för fältslagsreglerna
Brickor och spelplan för fältslagsreglerna

Källor:
Svea Rike (Wikipedia)
Svea Rike (BBG)