Förord
En gång i den grå forntiden, närmare bestämd 1984, publicerade Äventyrsspel det första Mutant. Sedan dess har mycket hänt. Vi har publicerat flera äventyr och expansionsmaterial. Under dessa fyra år har vi sett hur Mutant har blivit Sveriges näst populäraste rollspel med massor av entusiastiska fans.
Vi har också blivit medvetna om att det ursprungliga Mutant är behäftat med olika svagheter. Nils Gulliksson gjorde den första skissen till nya Mutant i februari 1989 och ur denna växte den här nya versionen sakta fram.
Om du har några frågor rörande Mutant kan du skriva till Äventyrsspel (tyvärr kan vi inte besvara frågor per telefon). Formulera frågorna så att de kan besvaras med ’ja’, ’nej’ eller en kort mening. Märk gärna kuvertet ’Mutant’. Bifoga alltid ett frankerat kuvert med ditt namn och din adress om du vill ha svar.

Omslag Mutant 2089
Omslag Mutant 2089

Så inleds Regelhäftet till (nya) Mutant, som 1989 till mångas besvikelse ersatte det klassiska rollspelet med samma namn från 1984. Ut genom fönstret flög Mutantskandinavien med alla sina samhällsomstörtande organisationer, Pyrisamfundet, muterade djur, intrigerande växter och nedfrysta människor, och ersattes av en i mångt och mycket rätt generisk cyberpunkmiljö. Det här var en resa jag inte var så speciellt intresserad av att följa med på, trots att jag gillade settingen, så fastade jag aldrig för cyberpunkrollspel. Mycket mer än ett par försök att banka liv i en kampanj till Mutant 2089 blev det inte, och spelet köptes inte förrän långt, långt senare.
Efter att ha bläddrat igenom såväl regelböckerna som de äventyr och kampanjmaterial som gavs ut till spelet, och så känns det ändå som ett helt ok spel. Det enda som kanske störde mig något, var att texten känns emellanåt skriven åt en yngre publik än vad som var fallet med den tidigare utgåvan, och man verkligen inte spar på superlativen. Det är svårt att inte dra på smilbanden när det är dags att beskriva den tekniska utvecklingen. Att spå framtiden är svår, och gänget under ledning av Henrik Strandberg var förstås begränsat av den tidens idéer om vad som väntade i framtiden. På samma satt som man på 1980-talet satt och skrattade åt framtidsskildringar från 1960-talet, så kommer förmodligen man om tjugo eller trettio år sitta och småle om hur vi förutspådde att framtiden skulle arta sig.

Omslag Mutant Chronicles
Omslag Mutant Chronicles

Framtiden för cyberpunkversionen av Mutant, blev dock inte speciellt långlivad. Redan 1992 drogs pluggen ur kampanjmiljön när Äventyrsspel släppte Mutant R.Y.M.D, och året efter gav ut Mutant Chronicles. Med detta lämnade Mutant jorden och gav sig ut i rymden, i en kampanjvärlden starkt influerad av Kult och Warhammer 40k. Till skillnad från tidigare versioner, så blev Mutant Chronicles ett internationellt fenomen, och översattes till såväl engelska och italienska. Tydligen gick ett ”techno-fantasy rollspel” hem i stugorna runt om i världen…
Vid sidan av själva spelet, så användes kampanjmiljön som grund för en rad brädspel, samlarkortspel, videospel och böcker. I samband med att Target Games lades ner, så lades även utgivningen av Mutant Chronicles på svenska ned. Ett försök att banka liv i projektet gjordes 2006 av svenska COG Games, men efter att de inte lyckats ge ut en nyutgåva, så återgick rättigheterna till Paradox Entertainment 2009. Den senaste utgåvan av spelet kom 2015, när det brittiska förlaget Modiphus gav ut grundreglerna.

Promotionposter för Mutant Chronicles
Promotionposter för Mutant Chronicles

Som kuriosa kan väl nämnas att det 2008/09 släpptes filmen Mutant Chronicles med Ron Perlman, Jon Malkovic(?), Thomas Jane, Devon Aoki, Sean Pertwee och Benno Furmann i rollerna. Vill man vara snäll så kan man väl säga att filmen endast är löst baserad på spelet, och kom direkt på DVD i Sverige utan att passera biografsalongerna. När jag läser om filmens handling blir jag väldigt osäker på om jag överhuvudtaget sett filmen, vilken enligt sajten Rotten Tomatoes beskrivs lida av ”Bad acting, poor CGI and clunky script mean this sci-fi thriller is lacking in all departments including the thrills”. Har jag sett den, så har jag förmodligen inte sett klart den…

Mutant från Järnringen
Rollspelet Mutant: Undergångens Arvtagare från Järnringen

Det är dock inte bara Mutant Chronicles som fått ett nytt liv i ny regi, det gäller även den ursprungliga kampanjmiljön. 2002 väckte den nybildade förlaget Järnringen liv i Pyrisamfundet, när man gav ut rollspelet Mutant: Undergångens Arvtagare. Drygt sex år senare var det roliga slut, och utgivningen upphörde. Först 2014 så var Mutant åter tillbaka på butikshyllan, när de släppte Mutant År Noll. Till skillnad från tidigare varianter, så utspelade sig detta spel i en förhållandevis nära anslutning till katastrofen.
Men inte ens Fria Ligan kunde hålla sig borta från Pyrisamfundet, och förra året lanserades en kickstartkampanj för Mutant: Hindenburg. Cirkeln är således sluten, åtminstone för nu.

Cybersurfare i cyberkosmos
Cybersurfare i cyberkosmos

Men medan både Pyrisamfundet och Mutant Chronicles kommit ut i olika upplagor genom åren, så verkar intresset att banka liv i Mutant 2089 vara obefintligt. En rimlig orsak kan förstås vara att cyberpunk som fenomen, fört en förhållandevis undanskymd tillvaro de senaste tjugo-trettio åren. Samtidigt så kan man trots allt skönja en viss revival för genren, med såväl filmer, böcker och spel. Så helt hopplöst kan det väl ändå inte vara…
Tidigare i år släpptes en nyutgåva av Neogames klassiska rollspel Neotech från slutet av 1990-talet, samtidigt som det ikoniska (ja, jag snålar inte heller med superlativen) rollspelet Cyberpunk 2020 kommer ut både i fysisk och digital form. Så uppenbarligen finns det en marknad för cyberpunkrollspel, och även om jag inte direkt uppskattade spelet då, så borde det rimligen finnas många som gjorde det.
Så den logiska frågan blir således, när får vi se en kickstartkampanj för en nyutgåva av Mutant 2089? Mer cyberkosmos och cybersurfare åt folket!

Källor:
Mutant Chronicles (Rotten Tomatoes)
Mutant Chronicles (filmen)
Mutant Chronicles (engelska)
Mutant Chronicles (svenska)