I måndags (17 februari) så meddelade förlaget Final Sword Productions att deras grundare och ägare Daniel Scott Palter avlidit. Det är dock inte detta förlag som blivit synonymt med Palter, utan det är West End Games som han grundade 1974. Efter att ha avslutat sina studier vid Stanford 1972, kombinerande han arbete för familjeföretaget Bucci Import (som importerade italienska lyxskor till USA) och speltestare för SPI, RAND, Morningside Games och så vidare. Med hjälp av pengar från familjens företag, så bildade han 1974 sitt eget företag – West End Games.

Daniel Scott Palter
Daniel Scott Palter

West End Games var likt många andra förlag som senare skulle förknippas med rollspel, inriktad på att ge ut olika typer av strategispel. När rollspelshobbyn på allvar tog fart i USA i början av 1980-talet, så valde West End Games att hoppa på tåget med Paranoia (1984) och Ghostbusters (1986). Även om spelen, i synnerhet Paranoia, var hyfsat inkomstbringande, så var det först 1987 som förlaget fick sitt stora genombrott.
I tuff konkurrens med långt större förlag som TSR och FASA, så var det lilla West End Games som lyckades tillförskansa rättigheterna att ge ut ett rollspel baserat på Star Wars-filmerna. Med hjälp av familjeföretaget Bucci Imports, så kunde West End Games vinna budgivningen med hjälp av ett bud på 100.000 dollar för rättigheterna. Något som idag kan tyckas vara förhållandevis lite pengar i sammanhanget, vi talar trots allt om Star Wars. Men vid sidan av att 100.000 dollar omräknat i dagens värde är drygt 227.000 dollar, så var det förstås en hel del pengar i slutet av 1980-talet, speciellt med tanke på att Star Wars som franchise inte var alls lika hett som det är idag.

Paranoia från West End Games
Paranoia från West End Games

För efter att Return of the Jedi (1983) släppts, så dog intresset när George Lucas valde att inte följa upp den ursprungliga trilogin med ytterligare filmer. Ja, jag vet att han gav ut Med undantag för två inte speciellt framgångsrika barnfilmer i form av Caravan of Courage: An Ewok Adeventure (1984) och Ewoks: The Battle of Endor (1985), men de var riktad till en klart yngre publik och blev aldrig speciellt framgångsrika. Även om det fanns ett par böcker i det som senare skulle utvecklas till Expanded Universe, så var utgivningen milt sagt ryckig, och knappast något att bygga ett rollspel runt.
Men uppenbarligen såg Scott Parker möjligheterna med ett rollspel baserat på Lucas filmer, och vann således budgivningen. Baserat på samma spelmotor som använts i Ghostbusters RPG, så skapade Greg Costikyan, rollspelshistoria och skrev in West End Games i annualerna som en av de stora rollspelsförlagen. Även om Costikyan, Eric Goldberg tillsammans med lämnade företaget efter en dispyt, så blev hans två skapelser i form av Paranoia och Star Wars: The Roleplaying Game, företagets två stora flaggskepp i butikshyllorna. Fram till 1997, då West End Games lade ner verksamheten, så hade man gett ut tre utgåvor och 140 olika kampanj och äventyrsböcker. 1990 släppte West End Games ytterligare ett framgångsrikt rollspel i Torg, vilket ska vara en akronym för The Other Roleplaying Game.

Star Wars: The RPG
Star Wars: The RPG

Sporrade av framgångarna med Star Wars: The Roleplaying Games, så tillförskansade sig Scott Palter fler licenser, och gav ut spel baserade på Indiana Jones, Tales from the Crypt, Men in Black och Tank Girl. Man gav även ut det kontroversiella rollspelet Price of Freedom, som förmodligen var mer tänkt att fungera som en samtida samhällskritik, än ett seriöst spel. Vid mitten av 1990-talet hade West End Games fått rykte om sig att satsa på rollspel baserade på licenser, och att man även skulle ge ut ett rollspel baserat på den då omåttligt populära tv-serien X-Files.
Precis som många andra rollspelsförlag, så drabbades dock West End Games hårt av rollspelsdöden i mitten av 1990-talet. Det blev förstås inte bättre av att familjeföretaget blödde, delvis då man pumpade in stora summor pengar i West End Games, och 1997 gick båda företagen i konkurs.
Med ekonomisk uppbackning av det franska företaget Yeti, så bildade Scott Parker D6 Legends 1999. Tanken var att ge ut en ny utgåva av Paranoia, men istället blev förlaget och Palter indragen i en segsliten juridisk tvist med Costikyan och Goldberg om rättigheterna till spelet. Efter att domstolen dömt till fördel för Costikyan och Goldberg, lades verksamheten ned, och rättigheterna för D6 System togs över av Palters nya förlag Fiery Sword Produtions.

West End Games klassiska logo
West End Games klassiska logo

Även om Palter i sig inte konstruerade några spel, utan endast gav ut dem via West End Games, så går det onekligen inte frånta honom hans betydelse för hobbyn, och kanske även Star Wars. Vissa har, kanske inte utan fog, pekat på att Star Wars: The Roleplaying Game höll facklan vid liv i en tidpunkt när intresset för Star Wars var rekordlågt. Till detta ska också läggas att mycket av det material som West End Games publicerade till spelet, skulle leta sig in i såväl Expanded Universe och Star Wars Canon. När Timothy Zahn fick i uppgift att skriva trilogin om amiral Thrawn, så fick han ett exemplar av spelet och uppmanades att läsa övriga moduler till spelet.
Spelet gavs även ut på svenska, då Äventyrsspel lyckades tillförskansa sig rättigheterna och ge ut Stjärnornas Krig – Rollspelet. Även om det hamnade i skuggan av övriga spel som Äventyrsspel gav ut, så gillade jag det. Visst, det var kanske inte det mest avancerade spelet, men otroligt tematiskt och fylld med välskrivna moduler.
Men West End Games gjorde mycket mer än bara rollspel, man gav även ut det otroligt populära brädspelet Junta (1985), Tales from the Arabian Nights, Romanum I och II, Druid, Against the Reich (1986) och så vidare. Många av de spel som West End Games gav ut ges än idag ut.

Källor:
US Inflation Calculator
Star Wars: The Roleplaying Game
Scott Palter
West End Games
Daniel Scott Palter
West End Games Founder Scott Palter Has Passed