I en intervju med JoBlo, så berättar den australienske regissören Leigh Whannell (kanske mest känd för sina Saw-filmer) en önskan vem han skulle vilja se i huvudrollen i den kommande rebooten av Flykten från New York (Escape from New York, 1981). Hans största önskan i rollen antihjälten Snake Plissken, är ingen annan än Kurt Russells son Wyatt Russell.

Kurt och Wyatt Russell

När han fick frågan om hans kommande nyinspelning av Flykten från New York, så svarade Leigh att låta Wyatt ta rollen som Snake Plissken ”är det uppenbara sättet att vinna över fansen”. Motfrågan är dock om Wyatt, som visserligen medverkade i floppen Flykten från LA (Escape from LA, 1996) i en okrediterad roll som ett föräldralöst barn, verkligen har vad som krävs för att fylla sin fars skor i en så pass ikonisk roll. En annan fråga är förstås om en nyinspelning av John Carpenters kultklassisker, är precis vad världen behöver. Jag ställer mig lite skeptisk…

Escape from New York
Escape from New York

Speciellt som senaste filmen i serien, Flykten från L.A., floppade rejält både bland kritikerna och biopubliken. Av de drygt 50 miljoner dollar filmen kostat att göra och marknadsföra, spelade den in runt 25 miljoner dollar. Detta trots en massiv hype, inte minst då Carpenter återvände till regisörsstolen och Russel till rollen som Snake Plissken.
Kanske förväntade sig Carpenter kunna göra en James Cameron, som 1991 firat stora triumfer med sin nyinspelning av filmen Terminator 2: Judgement Day. Men ett oinspirerat manus och bedrövliga specialeffekter, gjorde att filmen effektivt dödade all hype och förväntningar. Inte heller verkar filmen fått en andra chans på hemmafilmmarknaden, vilket emellanåt räddat filmer som floppat på biograferna. Den är helt enkelt för dålig…

Escape from L.A.
Escape from L.A.

Så frågan är då vad vi kan förvänta oss från Leigh, som säger sig tagit lärdom av misstagen som gjordes när man gjorde nyinspelningar av kultklassikerna Robocop och Total Recall. Den andra frågan är förstås om Wyatt, har förmågan att bära både filmen och karaktären Snake Plissken på sina axlar. En snabb titt på hans filmografi, rätar knappast ut frågetecknen…

Källor:
Escape from New York Remake Writer Wants Kurt Russell’s Son as Snake Plissken
Wyatt Russell
Escape from L.A.