Trailern för Tales from the Loop, Amazon Primes kommande serie baserad på Simon Stålenhags stämningsfulla retrofuturistiska illustrationer, släpptes tidigare i veckan. Ska onekligen bli intressant och se vad Amazon Prime gör av denna serie, speciellt som källmaterialet är minst sagt kittlande och spännande.

Stålenhags stämningsfulla illustrationer växte fram när han och barndomskamrat, började fantisera om ett 1980-tal som aldrig funnits. I sin landskapsillustrationer så blandar Stålenhag välbekanta inslag, som tidtypiska bilar med robotar, flygande farkoster och massiva forskningsanläggningar. Intresset för Stålenhags illustrationer exploderade i augusti 2013 när den amerikanska nättidningen The Verge publicerade hans illustrationer. Intresset för Stålenhags illustrationer gjorde att Svenska Dagbladet beskrev det som en ”svensk viral succe”.

Rollspelet "Ur Varselklotet"
Rollspelet ”Ur Varselklotet”

Det retrofuturistiska målningarna finns samlade i konstboken ”Ur Varselklotet” som gavs ut av Fria Ligan 2014, vilka 2016 även gav ut rollspelet med samma namn. Ett rollspel som väckt stort intresse, såväl nationellt som internationellt, och är lite av personlig favorit faktiskt.
Sporrade av framgångarna så har Stålenhag och Fria Ligan gett ut konstboken ”Flodskörden” (2016), vilken utspelar sig i ett fiktivt 1990-tal. En bok som även den följts av ett rollspel med samma namn.