“Drakborgen är en verklig svensk klassiker bland oss 70- och 80-talister. Det överbryggade rollspelshobbyn med mer traditionella sällskapsspel och väcker av den anledningen starka nostalgiska känslor i flera läger”

jimmy wilhelmsson

Det klassiska brädspelet Drakborgen, vilket ursprungligen gavs av Alga på mitten av 1980-talet, verkar nu vara på väg tillbaka till butikshyllorna. Igår (fredag 28/2 2020), så tillkännagav Fandrake, som bland annat gett ut ”Boken om Alga” och ”Mutant – Minnen från den Förbjudna Zonen”, att de planerar att ge ut det klassiska brädspelet på nytt. Spelet som i år firar sitt 35 års jubileum, skapades av Jakob Bonds och Dan Glime, med illustrationer av Anders Jeppson.

“Drakborgen är en verklig svensk klassiker bland oss 70- och 80-talister. Det överbryggade rollspelshobbyn med mer traditionella sällskapsspel och väcker av den anledningen starka nostalgiska känslor i flera läger”

Orvar sävström

Inspirationen till spelet hämtade Bonds och Glime från rollspelen Dungeons & Dragons, Drakar och Demoner och Dungeon!, men utan en specifik Spelledare. Istället var det tänkt att själva spelet skulle agera Spelledare och bestämma vad som händer. Efter att ha utvecklat spelet i fem år(!), vilket i Algatermer är en evighet och ett rekord, så landade Drakborgen i butikshyllorna under hösten 1985.
Själva spelet är ett klassiskt dungeoncrawl för en till fyra personer, och där varje spelare tar rollen som en av fyra hjältar, vilka begett sig in i ett slott i jakt på den stora skatt som bevakas av den drake som gett borgen dess namn. Men det finns en hake, ingen har överlevt natten i borgen, och det gäller därför att skyndsamt ta sig så fort man bara kan till skattkammaren i mitten av borgen och sedan tillbaka. Den spelare som fått ut sin hjälte ur borgen med högsta sammanlagda värde på sina skatter vid spelets slut, är vinnare. Det låter kanske enkelt, men Drakborgen är ett otroligt svårt, men roligt, spel.

Det klassiska brädspelet Drakborgen från Alga.
Det klassiska brädspelet Drakborgen från Alga.

En expansion i form av Drakborgen II, som vid sidan av nya hjältar även innehöll regler för Underjorden och strid mellan hjältarna, släpptes 1987. En uppföljare i form av Drakborgen Legends släpptes av Alga 2002, men fick aldrig riktigt samman genomslag som originalet.
Till skillnad från de flesta av Algas spel, så har Drakborgen blivit lite av en exportframgång och getts ut på både engelska, tyska, danska, norska och japanska(!). Redan i samband med att Alga släppte spelet, så visade Games Workshop intresse för spelet, och vilka gav ut det på licens under namnet DungeonQuest. Spelet ges än idag ut på engelska, numera av Fantasy Flight Games.

Utdrag ur "Boken om Alga".
Bildkälla: Fandrake
Utdrag ur ”Boken om Alga”.
Bildkälla: Fandrake

Enligt Fandrake så kommer nyutgåvan att vara trogen förlagan, och utvecklad i samarbete med både Glime, Bonds och Jeppsson. Spelet kommer att finansieras via Kickstarter, som alltid, och förhoppningen är att den lanseras under våren 2020. Vid sidan av själva spelet, så planerar även Fandrake en bok om spelet, med ”originalmålningar, produktionsdokument och skisser som visar hur konstruktörerna arbetade”.

Det ikoniska klistermärket som stolt proklamerar "Jag överlevde Drakborgen, det tuffa äventyrsspelet från Alga!"
”Jag överlevde Drakborgen
Det tuffa äventyrsspelet från Alga”

Källa:
Fandrake släpper påkostad nyutgåva av klassiska Drakborgen