I dessa Coronavirustider, när det bara känns som en tidsfråga innan man inför någon form av karantän likt större delen av Europa, vad passar väl bättre än att då fördriva tiden med en bok. Speciellt om denna bok är del av en längre serie, så att man har något att läsa under en längre period och slipper ångesten över vilken bok man ska läsa härnäst. Det föll sig därför ganska logiskt, speciellt med tanke på seriens längd, att valet föll på The Wheel of Time-serien av Robert Jordan/Brandon Sanderson.

New Spring
New Spring

Denna serie, som även gavs ut på svenska under namnet Sagan om Drakens Återkomst, består av fjorton böcker och en fristående prequelbok i form av New Spring (svensk titel Begynnelsen, 2004). Det är just denna bok jag nu tänkte försöka banka liv i försöken att, efter två tidigare försök, att slutföra serien. Innan någon nu säger, eller rättare sagt skriver något, så är jag fullt medveten om att New Spring är avsedd som avstamp för serien. Men eftersom jag redan kommit så pass långt i serien tidigare, och även läst den, så tänkte jag att det inte spelade så stor roll. Frågan är samtidigt, när är det tänkt att den egentligen ska läsas? Först, sist eller någonstans i mitten av serien?

Hur som helst. Kronologiskt utspelar sig New Spring tjugo år innan händelserna i The Eye of the World, och låter oss följa Moiraine Damodred, Siuan Sanche och Lan Mandragoran under slutet av Aielkriget. Måste säga att mina minnen av boken är väldigt vaga, men att jag kände att historien aldrig tar fart riktigt. Kanske beror det på att boken ursprungligen var skriven i novellform, och att den senare utökades till en roman, kan vara en av orsakerna till dess tillkortakommande.
Hur som helst, förhoppningsvis så orkar jag traggla mig igenom serien i detta det tredje och, troligtvis, sista försöket…