Den gamla, ensligt belägna herrgården vilade på flera hemligheter än jag kunde ana. De knarrande läten jag hörde om nätterna. De släpande, tunga stegen i trappan. Knackningarna mot rutan. Det var något där ute som ville in. Darrande tände jag stearinljuset. Ögonblicket därefter föll en hand med dödens kyla på min axel. Mitt skrik kvävdes av nattens mörker.

SKRÄCK! ÄVENTYR! SPÄNNING!

Nu kommer Chock tillbaka i ny tappning, med väsen ur svensk folktro och historia.

Upplev den krypande skräcken genom ett spelsystem som är strömlinjeformat och intuitivt för nya såväl som erfarna spelare. Allt du behöver för att spela ingår i boxen:

* Spelarnas bok
* Chockmästarens bok
* Wiiks herrgård – introduktionsäventyr
* Rollformulär
* Tärningar

Dessutom ett alternativ spelsystem utan tärningar för berättelsedrivet spel!

Omslag till rollspelet Chock - Åter från Graven
Omslag till rollspelet Chock – Åter från Graven

Lagom till julhandeln 2019, så släppte Eloso Förlag den nya versionen av det klassiska rollspelet Chock. Ursprungligen en översättning av det rollspelet Chill från det amerikanska förlaget Pacesetter, gavs Chock ut av Äventyrsspel 1985. Mycket mer än ett par försök blev det inte, innan jag valde att lägga ner min karriär som Chockspelare förtid. När jag så långt senare valde att plocka upp tråden, så fann jag spelet helt ok, om än i behov av en del husregler för att fungera smärtfritt. Det samma kan dock inte sägas om de publicerade äventyren, vars kvalité sträcker sig från knappt Godkänt till Underkänt och i bästa fall känns halvfärdiga. Vid sidan av grundreglerna och fyra äventyr (Skymningens By, Högländernas Skräck, Draculas Hämnd och Skräckens Tre Ansikten), så gav även Äventyrsspel ut kampanj-/monstermodulen Nattens Fasor. Det publicerades även en hel del material i Sinkadus, både i form av äventyr och nya regler eller varelser som Chockmästaren kunde utsätta sina spelare för. När Pacesetter gick omkull under 1980-talets andra hälft, upphörde Äventyrspel ge ut spelet, även om man fortsatte publicera material i Sinkadus.

Äventyret Beredskapstid: Någonstans i Sverige
Äventyret Beredskapstid: Någonstans i Sverige

Hur som helst, efter Pacesetters fall, så har Chill släppts i ett antal nyutgåvor med varierande framgång. Men till skillnad från flertalet av de övriga spel som Äventyrsspel gav ut på 1980-talet, så verkar intresset för en svensk utgåva av Chill varit minimalt. Förrän nu alltså, för efter en lyckad Kickstarter-kampanj, vilket verkar vara enda sättet att lansera spel nu för tiden, så gav alltså Eloso Förlag ut en nyutgåva av spelet i vintras (2019). Ett tåg jag nu lite sent omsider valt att hoppa på, mest av nyfikenhet vad denna nya utgåva har att erbjuda.
Vad skiljer då de båda spelen åt? Dels finns det en hel del speltekniska skillnader, men den kanske främsta skillnaden är spelmiljön. Där Chill var fast rotat i en amerikansk skräcktradition, så verkar personerna bakom denna nya utgåva ta avstamp i en miljö mer rotad i svensk folktro. Hur pass väl man lyckas, låter jag vara osagt, även om en snabb genomläsning gör mig sugen på mer. Bara man slipper den lite Scooby Doo-aktiga känslan från originalspelet, så är jag glad.

Äventyret Märk hur vår skugga till Chock
Äventyret Märk hur vår skugga

Vid sidan av själva grundreglerna (vilka kommer i två version, i bokform och i en låda), så har även Eloso Förlag släppt två äventyr till spelet. Bredskapstid: Någonstans i Sverige, vilken likt titeln antyder, utspelas under det Andra Världskriget. Skrivet av Sveriges skräckmästare Anders Fager består detta tjocka häfte på 206 sidor av bakgrundsmaterial för den som önskar spela ett skräckspel under beredskapsåren och ett antal äventyr. För illustrationerna till häftet så står Richard Svensson och Äventyrsspelsveteranen Nils Gulliksson.
Det andra äventyret, Märk hur vår skugga, utspelas under 1980-talet och låter spelarna utforska en rad märkliga dödsfall bland Stockholms börsmäklare. Detta 64-sidiga äventyr är skriven av Nestorn av svensk rollspel, Anders Blixt och illustrerat av Gulliksson. Det ska onekligen bli intressant att dyka ned i denna nyutgåva av Chock, och se om denna version undviker de grynnor och grund som originalutgåvan körde in i.