Den brittiske skådespelaren Ian Holm (född 1931), avled idag (19 juni 2020) i sviterna av Parkisons. Efter avslutad militärtjänstgöring, så satsade Holm på en karriär som skådespelare, och gjorde flertalet bejublade insatser i flertalet brittiska tv-produktioner. Hans internationella genombrott kom med Ridley Scotts Alien (1979), där han spelade den hemlighetsfulle vetenskapsingenjören ombord på fraktfartygen Nostromo. Holms nästa stora internationella framgång kom i filmen Triumfens Ögonblick (Chariots of Fire, 1981), där han gestaltade Sam Mussabini, för vilken han nominerade till en Oscar för bästa manliga biroll.

Ian Holm som vetenskapsingenjören Ash i filmen Alien (1979)
Ian Holm som vetenskapsingenjören Ash i filmen Alien (1979)

Även om Holms CV onekligen är fyllt av minnesvärda roller under 1980- och 1990-talet, så är det förmodligen hans senare filmer som etsat sig fast i minnet. Rollen som den sympatiske fader Vito Cornelius i Luc Bessons spektakulära scifiactionfilm Det Femte Elementet (The Fifth Element, 1997), följdes upp av den inte lika sympatiske läkaren sir William Withey Gull i From Hell (2001). Samma år som From Hell landade på biodukarna runt om i världen, så kom dock rolltolkningen som kanske mest av allt fått definiera Holms senare karriär, nämligen rollen som Bilbo Bagger (Secker i den senare översättningen) i Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens trilogi om Härskarringen.

Ian Holm som Sam Mussabini i Triumfens Ögonblick (1981)
Ian Holm som Sam Mussabini i Triumfens Ögonblick (1981)

En roll som ironiskt nog innebär att Holms, vilken 1981 gestaltade Frodo Bagger i BBC:s radioteaterversion av den brittiske professorns trilogi, fått spela båda Frodo och Bilbo. Holm repriserade sin roll som den åldrande hobbiten i den mindre lyckade filmatiseringen av Tolkiens bok ”Bilbo – en Hobbits äventyr”. En annan karaktär som Holm verkar fått möjligheten att reprisera är Napoleon, vilken han gestalt tre gånger! Första gången i tv-serien Napoleon and Love (1971), en andra gång i Terry Gilliams Time Bandits (1981) och den tredje och sista gången i The Emperor’s New Clothes (2001). Ian Holm blev 88 år gammal…

Ian Holm som Bilbo Bagger
Ian Holm som Bilbo Bagger