Enligt Chaosium är det nu tänkt att det klassiska rollspelet Runequest: Roleplaying in Glorantha, ska sälla sig till den ökande skara spel som behäftats med ett starter set. Detta klassiska rollspel, skrivet av Steve Perrin och Greg Stafford, gavs ut redan 1978 av Chaosium Inc, och var det första av en lång rad rollspel (däribland svenska Drakar och Demoner) att använda sig av Basic Roleplaying-systemet. Spelet har sedan dess haft en, milt sagt, trasslig och rätt intressant väg fram till den senaste versionen, vilken gavs ut av Chaosium Inc 2016. Till skillnad från andra tidiga rollspel, som Dungeons & Dragons, så var Runequest redan från början intimt kopplat till en specifik kampanjvärld, nämligen den fiktiva fantasyvärlden Glorantha.

Omslaget till det kommande nybörjarsetet till Runequest: Roleplaying in Glorantha
Omslaget till det kommande nybörjarsetet till Runequest: Roleplaying in Glorantha

Ursprungligen skapat i mitten av 1960 av Stafford som ett tankeexperiment om hur myter och legender skapas, sprids vidare och till slut får ett eget liv, blev Glorantha snabbt intimt förknippad med Runequest. Givet, under årens lopp har dock versioner av spelet släppts som haft lite, eller ingen, koppling till Staffords kampanjvärld. Vid sidan av att vara grunden till de första svenska rollspelen från Äventyrsspel, så har Runequest och Glorantha haft ytterligare ett stort inflytande på hobbyn i Sverige. Det är nämligen delvis tack vare Runequest vi har ankor i Drakar och Demoner.

Omslaget till äventyret "Apple Lane" från Avalon Hill pryds av ankan Quackjohn.
Omslaget till äventyret ”Apple Lane” från Avalon Hill pryds av ankan Quackjohn.

Men nu var det inte Runequest och Gloranthas onekligen intressanta historia, och dess inverkan på det svenska rollspelsundret på 1980-talet vi skulle avhandla. Det får vänta tills en annan dag, utan nu är det istället det kommande nybörjarsetet vi skulle avhandla.

Den första sneak-peaken på vad som medföljer i nybörjarsetet.
Den första sneak-peaken på vad som medföljer i nybörjarsetet.

Hur som helst, idén till att ge ut ett nybörjarset till Runequest: Roleplaying in Glorantha kläcktes i efterdyningarna till att nybörjarsetet till Call of Cthulhu släppts för två år sedan. Uppmuntrade av responsens, så satte sig ett gäng ner på hotellrummet efter en slitsam dag vid Chaosiums monter på Essen Speil, världens största spelkonvent, och började spåna på ett framtida nybörjarset till Runequest: Roleplaying in Glorantha. Nu två år senare, har i stora drag denna brainstorming, förvandlats till en verklig produkt. I likhet med sitt systerrollspel Call of Cthulhu, är detta nybörjarset välfyllt.

Innehållet tillsammans med lådan.
Innehållet tillsammans med lådan.

Enligt planerna är det tänkt att setet ska bestå av fyra häften, där det första häftet har fått titeln Rules, det andra häftet The World of Glorantha, det tredje häftet Solo Quest och det fjärde Adventures. Alla fyra häften vackert illustrerade med stämningsfulla illustrationer, där dock ankorna lyser med sin frånvaro. Vid sidan av regel- och kampanjhäftena är det också tänkt att setet ska komma med tre kartor, hela fjorton(!) färdiga karaktärer, ett referenshäfte samt givetvis tärningar.

https://www.chaosium.com/product_images/uploaded_images/rq-starter-set-books-1-4.png
Omslagen till de fyra medföljande häftena

Tanken med nybörjarsetet är det inte bara ska vända sig till nya spelare, både till hobbyn och Glorantha, utan även till rutinerade utforskare av kampanjvärlden. Ett annat mål med nybörjarsetet har också varit att skapa en produkt som ska kunna nyttjas långt efter att man spelat klart de medföljande äventyren. Enligt Chaosium är det tänkt att Runequest: Adventure in Glorantha Stater Set ska hamna på en butikshylla nära dig under sommaren 2021.

Som sidonotering kan även göras att en svensk översättning av spelet är på väg…men mer om det senare…

Källor:
RuneQuest Starter Set Design Diary #1: What to expect in the RQ Starter Set
RuneQuest Starter Set Design Diary #2: Cover art reveal and what’s inside the Box
New RuneQuest Books! | Chaosium Interview