För oss alla Call of Cthulhu-diggare, så är det återigen dags att ta ett djupt andetag och öppna plånboken. För i slutet av mars, så annonserade Chaosium att de klassiska äventyrskampanjerna Beyond the Mountains of Madness och Horror on the Orient Express, nu finns tillgängliga. Det är dock inte frågan om några nya massiva omarbetade utgåvor avsedd för den sjunde utgåvan av detta klassiska rollspel, likt Mansions of Madness och Masks of Nyarlathotep. Istället väljer Chaosium att helt enkelt trycka upp dessa klassiska äventyrskampanjer som de publicerades en gång i tiden.

Äventyrskampanjen Beyond the Mountains of Madness
Äventyrskampanjen Beyond the Mountains of Madness

Den klassiska äventyrskampanjen Beyond the Mountains of Madness, skrivet av Charles och Janyce Engan, gavs ut 1999 till den femte utgåvan av Call of Cthulhu. I denna direkta uppföljare till H.P. Lovecrafts korta skräckroman Vid Vansinnets Berg (At the Mountains of Madness, 1936), så följer spelarnas rollpersoner med i en expedition till Antarktisk för att slutföra vad den tidigare expeditionen påbörjade och finna sanningen i vad som egentligen hände dess föregångare.
Till skillnad från många andra kampanjer till Call of Cthulhu, så är dock Beyond the Mountains of Madness inte lika episk och världsomspännande. Kampanjen utspelas helt och hållet på Antarktisk, och upplägget är långsammare och är tänkt att skapa en krypande känsla av obehag, skräck och utsatthet. Inte helt olikt dess litterära förlaga…

Äventyrskampanjen Horror on the Orient Express
Äventyrskampanjen Horror on the Orient Express

Horror on the Orient Express är en av alla dessa klassiska äventyrskampanjer man alltid önskat spela, men aldrig haft tid eller möjlighet till. Ursprungligen utgiven 1991, gavs en kraftigt reviderad utgåva av äventyrskampanjen ut 2014 till den sjätte utgåvan av Call of Cthulhu. Precis som titeln antyder, utspelas större delen av denna äventyrskampanj ombord på Orientexpressen, denna mytologiserade tågförbindelse mellan Paris och Istanbul som fick tjänstgöra som bakgrund för den idag klassiska deckarromanen Mordet på Orientexpressen (Murder on the Orient Express, 1934) av Agatha Christie.
Denna äventyrskampanj tar sin början i London, där rollpersonerna ska försöka lokalisera Sedefkar Simulacrum, en helig artefakt. Jakten på denna artefakt för dem ombord på Orientexpressen, där de snart ställs mot The Brothers of the Skin, en mystisk kult som försöker stoppa dem. Inte helt olikt Masks of Nyarlathotep, så är denna äventyrskampanj uppdelad i två böcker och innehåller en uppsjö av spelhjälpmedel som pass, kartor och mängder med tidningsurklipp.

Källor:
Beyond the Mountains of Madness
Horror on the Orient Express